Harley-Davidson chystá revolúciu. Chce enduro aj elektrický LiveWire!

Kultový americký výrobca motocyklov sa prebúdza z hlbokého spánku. Svet sa totiž mení rýchlejšie ako Harley-Davidson. Záchranou do budúcnosti má byť radikálna zmena ponuky.

07.08.2018 18:00
debata
Tak to tu ešte nebolo. Do dvoch rokov predstaví... Foto: SHUTTERSTOCK, Harley-Davidson
Harley-Davidson Tak to tu ešte nebolo. Do dvoch rokov predstaví Harley-Davidson prvý stroj triedy Adventure Touring. Pôjde o motocykel Pan America 1 250.

Harley-Davidson sa už niekoľkokrát ocitol na kolenách. Od bankrotu ho v osemdesiatych rokoch nakoniec zachránila finančná injekcia americkej vlády. Inak by neprežil konkurenčný tlak japonských výrobcov, ktorí doslova prevalcovali severoamerický kontinent. Problémy mal Harley aj po páde Lehman Brothers v roku 2008, keď musel prepustiť 4 000 zamestnancov. Dnes je síce americký výrobca kultových motocyklov v relatívne dobrej kondícii, lenže na tradíciu sa spoliehať nedá. Jeho marža klesá a v poslednom štvrťroku napríklad aj jeho zisk.

Hlavným problémom je, že „rebelantská“ klientela starne. A akoby to nestačilo, Harley si nedávno pohneval amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď oznámil, že časť produkcie plánuje presunúť do zahraničia. Jednoducho, medzi úspechom a neúspechom je v jednostopovej branži nabitej konkurenciou tenká hranica. A Harley-Davidson to konečne pochopil. Plánuje doslova revolúciu. Naznačuje to jeho strategický plán do roku 2022. Už to je nezvyčajné, že zverejnil svoje vízie. Nič také sme tu v posledných rokoch nemali.

Posledná revolúcia sa Milwaukee odohrala v roku 2001, keď firma predstavila modely s vodou chladenými motormi VRSC. Odvtedy len cizeluje tradičné stroje. Už o dva roky to však bude inak. Harley-Davidson chce pritiahnuť nových, mladších zákazníkov a dokonca byť lídrom v oblasti elektrických motoriek. Samozrejme, tradičné veľké stroje triedy Touring a Cruiser ostanú ťažiskom, príde však nový modulárny rad motocyklov strednej triedy s objemom motorov od 500 do 1 250 ccm. A medzi nimi aj neslýchaná novinka.

A takto by mal vyzerať prvý elektrický... Foto: Harley-Davidson
Harley-Davidson LiveWire Concept A takto by mal vyzerať prvý elektrický Harley-Davidson. Koncept LiveWire vznikol už v roku 2014.

Po prvýkrát predstaví spoločnosť enduro, presnejšie Harley-Davidson Pan America 1 250 v kategórii Adventure Touring. Ďalej budú predstavené nové modely Custom 1 250 a Streetfighter 975. Všetky by sa mali objaviť už do roku 2020. Lenže to nie je koniec. Američania majú záujem úradovať aj v triedach lacnejších strojov s objemom od 250 do 500 ccm. Určené majú byť pre rýchlo sa rozvíjajúce ázijské trhy, najmä Indiu. Preto neprekvapí, že tieto ľahké motocykle vyvinie Harley s ázijským partnerom a v Ázii ich chce aj vyrábať.

Ešte predtým však Harley-Davidson, presnejšie v roku 2019, predstaví svoj prvý elektrický motocykel LiveWire. Vychádzať má zo staršieho rovnomenného konceptu z roku 2014. Bude však len prvou lastovičkou, pretože portfólio elektrobajkov sa bude do roku 2022 postupne rozširovať o ďalšie modely. Američania si dokonca trúfajú zaujať na trhu ekologickej stopy pozíciu lídra. Rozšírenú paletu motocyklov doplnia zmeny v dílerskej sieti, kde pribudnú noví, menší díleri, a najmä predaj cez internet.

Nová stratégia si vyžiada investície vo výške 450 až 550 miliónov dolárov a ďalšie kapitálové investície 225 až 275 miliónov. Výsledkom má byť nárast ročného výnosu o jednu miliardu dolárov v roku 2022 v porovnaní s výnosom v roku 2017. Zároveň bude spoločnosť šetriť znižovaním nákladov a viaceré pôvodné investície presmeruje do spomínaných projektov.
Harley-Davidson
Harley-Davidson
+4Harley-Davidson

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motorky #Harley-Davidson #motocykle
Články podľa značiek