Feher ACH-1: Prilba s klimatizáciou je realitou

Americká spoločnosť Feher prichádza na trh s motocyklovou helmou, ktorá dokáže znížiť teplotu v oblasti hlavy jazdca o 10 až 15 stupňov Celzia. Celkom o klimatizáciu nejde.

04.09.2018 16:00
debata (2)
Na prvý pohľad sa helma ACH-1 príliš nelíši od... Foto: Feher Helmets
Feher ACH-1 - prilba s klimatizáciou Na prvý pohľad sa helma ACH-1 príliš nelíši od tých konvenčných. Dokonca ani veľa neváži.

Americká spoločnosť Feher sa rozhodla vyhlásiť vojnu známemu neduhu motocyklových prílb. V horúcom počasí je v nich jednoducho príliš teplo. A to nie je komfortné ani bezpečné. Samozrejme, pokusov tu už bolo viac, ale Feher prichádza s riešením integrovaným priamo do telesa helmy. Plnohodnotnú klimatizáciu však nečakajte. Zabudovať do helmy kompresor a výmenník tepla by znamenalo zvýšiť jej hmotnosť na neakceptovateľnú mi­eru.

Spoločnosť Feher na to išla inak. Prilbu vystlala špeciálnym materiálom Tubular Spacer fabric, ktorý rovnomerne rozvádza chladnejší vzduch vnútri prilby, privádzaný malým ventilátorom umiestneným v zadnej časti helmy. Najprv putuje cez filter a následne cez termoelektrický chladiaci modul. Systém dokáže znížiť teplotu o 10 až 15 stupňov Celzia a navyše znížiť vlhkosť vzduchu, čo zabraňuje zahmlievaniu. Elektromotor je pritom napájaný pomocou elektrického kábla priamo z motocykla. Použiť sa dá aj externý akumulátor s kapacitou 3 000 mAh alebo 1 200 alebo 3 000 mAh.

V zadnej časti má prilba zabudovaný... Foto: Feher Helmets
Feher ACH-1 - prilba s klimatizáciou V zadnej časti má prilba zabudovaný termoelektrický chladiaci modul, napájaný káblom z akumulátora motocyklu.

V prvom prípade vydrží systém v prevádzke dve hodiny a v druhom až šesť. Použitím kompozitných materiálov sa podarilo kompenzovať hmotnosť chladiaceho systému a tak prilba Feher ACH-1 váži prijateľných 1 450 g, čo je menej ako niektoré konvenčné motocyklové helmy. Výrobca zatiaľ neodporúča používať prilbu, presnejšie jej chladiaci systém v chode za daždivého počasia, i keď dodáva, že je to bezpečné. Pravdepodobne z dôvodu napájania káblom.

Novinka príde na trh vo veľkostiach XS až 2XL a spoločnosť si za ňu bude účtovať 549 dolárov, čo je približne 470 eur. Dostala certifikát DOT i ECE 22.05. Bohužiaľ, dostupná bude zatiaľ len v USA. Pre úplnosť doplňme, že spoločnosť Feher nie je v oblasti ochladzovacích systémov žiadnym nováčikom. Spolupracovala napríklad na vývoji ventilovaných sedadiel s automobilkami Rolls-Royce, Bentley či Ferrari. Princíp chladenia prilby ACH-1 je v podstate veľmi podobný.
Feher ACH-1 - prilba s klimatizáciou
Feher ACH-1 - prilba s klimatizáciou
+4Feher ACH-1 - prilba s klimatizáciou

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #prilba #helma #Feher ACH-1
Články podľa značiek