Harley-Davidson sa ‘sťahuje‘ do Silicon Valley. Kvôli elektrickým motocyklom

Sídlo amerického výrobcu kultových motocyklov síce ostáva vo wisconsinskom Milwauke, ale spoločnosť zakladá nové vývojové a výskumné stredisko v Kalifornii. Venovať sa bude výlučne elektrickým motorkám.

13.09.2018 16:00
debata
Elektrický Harley-Davidson LiveWire bol... Foto: Harley-Davidson
Harley-Davidson LiveWire Elektrický Harley-Davidson LiveWire bol predstavený už v roku 2014. Realitou sa stane ten budúci. Aj vďaka novému centru spoločnosti v mekke technológií – americkom Silicon Valley.
V Milwauke zavanuli nové vetry. Harley-Davidson chystá najväčšiu revolúciu od čias, keď prišiel s modelmi s vodou chladenými motormi VRSC. Plánuje rozšíriť ponuku o lacnejšie modelové rady, premiérové enduro a tiež elektrické motocykle LiveWire. Nebráni sa ani výstavbe nového závodu v Ázii. To všetko oznámil len nedávno. A teraz tu máme ďalšiu zaujímavú informáciu. V kalifornskom Silicon Valley postaví úplne nové výskumné a vývojové stredisko zamerané na elektricky poháňané motorky. Zahŕňať bude aj vývoj batérií, elektroniky a pokročilých výrobných metód.

„Po tom, čo sme oznámili plán rozšírenia komunity jazdcov značky Harley-Davidson po celom svete, chceme otvoriť nové centrum pre výskum a vývoj. Vznikne v samom srdci Silicon Valley a znamená pre nás potvrdenie faktu, že dokážeme naplniť svoje smelé plány v segmente elektrických motocyklov,“ povedal Matt Levatich, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti. Nové stredisko, ktoré by malo byť hotové už do konca roka 2018, sa najprv zameria na vývoj elektrických modelov a následne aj na ich výrobu.

Prvým čisto elektrickým strojom s logom Harley-Davidson sa stane sériová verzia konceptu LiveWire z roku 2014. Jej uvedenie na trh je plánované v priebehu roka 2019. Bude zároveň prvým modelom značky, ktorý nepoužije spojku, čo je vzhľadom na elektrický pohon celkom logické. Doteraz mali totiž Harley-Davidsony vždy klasické ovládanie. Nepoužívali variátory ani iné typy automatických prevodoviek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Silicon Valley #Harley-Davidson
Články podľa značiek