Veitis: Tento bobber s ‘dvojvalcom‘ jazdí na baterky

Elektrické motocykle dnes už nie sú neobvyklé. Tento však určite áno. Hrá sa totiž na nefalšovaný bobber s mohutným vidlicovým dvojvalcom. Benzín doň však nenatankujete. A navyše ide o skúter!

10.12.2018 12:00
debata (1)
Veitis eV-Twin dokonale tají svoj elektrický... Foto: SHUTTERSTOCK
Veitis eV-Twin - 2018 Veitis eV-Twin dokonale tají svoj elektrický pohon. Batérie majú totiž tvar vidlicového dvojvalca.

Za projektom Veitis stojí britský motocyklový nadšenec Steve Smith. V časoch, keď sa do motocyklov dostávajú batérie a elektromotory, by na ňom nebolo nič až také zvláštne. Lenže táto motorka s označením eV-Twin je predsa len iná. Hrá sa na niečo, čím v skutočnosti nie je. Spoločnosť Veitis v nej spojila tradičné línie populárnych bobberov s elektrickým pohonom, a to tak, aby neutrpel dizajn. A keďže k pravému bobberu patrí mohutný vidlicový dvojvalec, dostal ho aj eV-Twin. Aspoň naoko.

Dizajn a konštrukcia je inšpirovaná slávnou... Foto: SHUTTERSTOCK, Veitis
Veitis eV-Twin - 2018 Dizajn a konštrukcia je inšpirovaná slávnou značkou BSA. Kotúčové brzdy však prezrádzajú, že toto nie je veterán.

V skutočnosti tu totiž žiaden spaľovací motor nie je. To, čo vyzerá ako vzduchom chladený vidlicový dvojvalec umiestnený v staromódnom rúrkovom ráme pod palivovou nádržou, je len blok ukrývajúci li-ion akumulátory a elektromotor. Takže bublajúci zvuk ani vibrácie neočakávajte. A je tu ešte jedna vychytávka. Elektromotor má stály výkon len šesť kilowattov a ten maximálny obmedzený na 11, hoci by zvládol ešte o päť viac. Dôvod? Vďaka tomu a absencii prevodovky je eV-Twin homologizovaný ako skúter.

Elektromotor má stály výkon šesť kilowattov a... Foto: SHUTTERSTOCK, Ian Daisley
Veitis eV-Twin - 2018 Elektromotor má stály výkon šesť kilowattov a maximálny 11. Aj preto je Veitis homologizovaný ako skúter.
To znamená, že naň nebudete potrebovať vodičský preukaz na veľké motory. Postačí vám bežný vodičský preukaz skupiny B. Na jedno nabitie by mal eV-Twin absolvovať približne 160 km. Nabíjanie batérií má trvať asi štyri hodiny. Dynamika nie je zlá. Stroj dlhý 2 015 mm a vážiaci 165 kg dosahuje maximálnu rýchlosť 120 km/h. Má to však chybičku krásy. Britská spoločnosť si svoj nový produkt cení na 40 000 libier, čo je takmer 45 000 eur. A tie možno minúť za oveľa sofistikovanejšie a výkonnejšie motocykle. Aj za krásny bobber.
Veitis eV-Twin - 2018
Veitis eV-Twin - 2018
+9Veitis eV-Twin - 2018

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrická motorka #Veitis #Veitis eV-Twin #bobber
Články podľa značiek