Vzkriesená Jawa exceluje. V Indii nestíha vyrábať!

Návrat Jawy na indický trh pripomína rozprávku. Záujem prekonáva aj tie najoptimistickejšie očakávania. Spoločnosť musela zastaviť on-line objednávky. Jednoducho, nestíha. Na nové stroje budú zákazníci čakať minimálne šesť mesiacov.

01.02.2019 19:00
debata (34)
Indická Mahindra ponúka zatiaľ len dve... Foto: Jawa
Jawa 300 - 2019 Indická Mahindra ponúka zatiaľ len dve reinkarnované Jawy – model 300 a model Forty Two. V septembri pribudne Jawa Perak. Už teraz má však vypredané minimálne do septembra.

Koncom vlaňajšieho roka sa česká Jawa vrátila prostredníctvom spoločnosti Mahindra, presnejšie jej divízie Classic Legends, na indický trh. Stalo sa tak 25 rokov po tom, čo zišli posledné kusy motocyklov českej konštrukcie z indických liniek pod značkou Yezdi. A zdá sa, že Indovia na Jawu nikdy nezabudli. O trojicu nových strojov, Jawa 300, Jawa Forty Two a Jawa Perak, je obrovský záujem. To napriek tomu, že novinky už neútočia na zákazníka nízkou cenou. Naopak, ide o štýlové a podstatne drahšie retro stroje.

On-line objednávky spustila spoločnosť prakticky hneď po premiére prvých dvoch modelov 300 a Forty Two v polovici novembra. No už 25. decembra bola nútená rezervačný systém zatvoriť. Bolo jasné, že počet záujemcov prekonal aj tie najoptimistickejšie očakávania. Plánovaná kapacita produkcie by neumožňovala dodať motocykle v požadovanom množstve. Spoliehať sa bude preto najmä na nových predajcov. Ich počet neustále rozširuje. Napríklad v januári otvorila spoločnosť štyri nové dílerstvá v Bombaji.

V súvislosti s veľkým dopytom tiež Mahindra urýchlila prvé dodávky. Pôvodne počítala, že prvé stroje sa dostanú k zákazníkom v marci, nakoniec to však bude o mesiac skôr. Tí čo rezerváciu nestihli a nové Jawy si objednajú u predajcov, budú musieť i tak počítať s dodacou lehotou minimálne pol roka. On-line rezervácie spustí Classic Legends až v septembri. V tom čase by mala portfólio rozšíriť aj spomínaná Jawa Perak. Uvidíme, či na nečakaný záujem zareaguje indická Jawa zvýšením výrobných kapacít.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Jawa #Jawa 300 #Jawa Forty Two #Java Perak
Články podľa značiek