Na reinkarnované Jawy sa čaká takmer rok. Objednávky nemajú konca

Je to veľký úspech. Záujem o reinkarnované motocykle českej značky Jawa, vyrábané v Indii, prekonal aj tie najoptimistickejšie očakávania. Spoločnosť nestíha vyrábať.

29.04.2019 16:00
debata (24)
Indická Mahindra ponúka zatiaľ len dve... Foto: Jawa
Jawa 300 - 2019 Indická Mahindra ponúka zatiaľ len dve reinkarnované Jawy – model 300 a model Forty Two. V septembri pribudne Jawa Perak. Už teraz má však vypredané na deväť mesiacov dopredu.

Koncom vlaňajšieho roka sa česká Jawa vrátila prostredníctvom spoločnosti Mahindra, presnejšie jej divízie Classic Legends, na indický trh. Stalo sa tak 25 rokov po tom, čo zišli posledné kusy motocyklov českej konštrukcie z indických liniek pod značkou Yezdi. Už po prvej prezentácii sa ukázalo, že Indovia na Jawu nikdy nezabudli. Trojica nových strojov, Jawa 300, Jawa Forty Two a Jawa Perak, vzbudili obrovský záujem. To napriek tomu, že novinky už neútočia na zákazníka nízkou cenou. Naopak, ide o štýlové a podstatne drahšie retromotocykle.

On-line objednávky spustila spoločnosť prakticky hneď po premiére prvých dvoch modelov 300 a Forty Two v polovici novembra. No už 25. decembra bola nútená rezervačný systém zatvoriť. Bolo jasné, že počet záujemcov prekonal aj tie najoptimistickejšie očakávania. Plánovaná kapacita produkcie by neumožňovala dodať motocykle v požadovanom množstve. Classic Legends sa preto rozhodla uprednostniť predaj prostredníctvom dílerov. Sieť predajní pritom rastie priam raketovým tempom. Už na konci marca ich bolo v krajine 77 a podľa posledných informácií ich do polovice apríla pribudlo ďalších 28.

Tak či tak sa musia záujemcovia vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti. Motocykle totiž vznikajú v jedinom závode. Prvé stroje boli dodané v polovici februára, o mesiac skôr ako sa plánovalo, ale aj tak predstavujú v súčasnosti dodacie lehoty päť až deveť mesiacov. Spoločnosť preto upravuje výrobné plány. Objednávky cez internet obnoví najskôr v septembri. V tom istom mesiaci spustí aj príjem objednávok na tretí model Jawa Perak. Prvé kusy sa však k zákazníkom dostanú až v roku 2020.
Jawa 300 - 2019
Jawa 300 - 2019
+26Jawa 300 - 2019

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Mahindra #Jawa #Classic Legend #Yezdi
Články podľa značiek