Jawa v Indii rozšírila ponuku príslušenstva. Aj keď nestíha vyrábať

Kým v Indii sa idú zákazníci potrhať o reinkarnované motocykle Jawa, v Európe im môžeme len ticho závidieť. Na starý kontinent sa totiž tieto prekrásne retrostroje nechystajú. Škoda, pretože spoločnosť Classic Legends teraz ponúka k Jawám aj súpravu atraktívneho príslušenstva. Padacie rámy, prilby či nosiče.

04.07.2019 16:00
debata (1)
Jawa 300 a Jawa Forty Two zožali v Indii... Foto: Ľuboš Pilc, Classic Legends
Jawa - nové príslušenstvo Jawa 300 a Jawa Forty Two zožali v Indii obrovský úspech. Odteraz si môžu zákazníci objednávať aj doplnky.

Koncom vlaňajšieho roka sa česká Jawa vrátila prostredníctvom spoločnosti Mahindra, presnejšie jej divízie Classic Legends, na indický trh. Stalo sa tak 25 rokov po tom, čo zišli posledné kusy licenčných motocyklov českej konštrukcie z indických liniek pod značkou Yezdi. Už po prvej prezentácii sa ukázalo, že Indovia na Jawu nikdy nezabudli. Trojica nových strojov, Jawa 300, Jawa Forty Two a Jawa Perak, vzbudila obrovský záujem. To napriek tomu, že novinky už neútočia na zákazníka nízkou cenou. Naopak, ide o štýlové a podstatne drahšie retromotocykle.

Záujem o ne prekonal všetky pôvodné očakávania. Spoločnosť Classic Legends musela dokonca zastaviť systém on-line objednávok, pretože nedokázala uspokojiť dopyt. Sústredila sa však na budovanie rozsiahlej siete dílerov a teraz pridáva ďalší bonus, ktorý „české“ motocykle opäť zatraktívni. Ponuku totiž obohatila kolekcia doplnkového príslušenstva. Zákazníci si môžu dokúpiť padacie ochranné rámy, s chrómovým alebo matným povrchom, malý nosič batožiny za zadným sedadlom či nové spätné zrkadlá, uchytené na konci riadidiel. Nechýbajú ani špeciálne prilby, bundy, tričká či rukavice s motívom Jawy.

V kolekcii doplnkov nájdu záujemcovia ochranné... Foto: Ľuboš Pilc, Classic Legends
Jawa - nové príslušenstvo V kolekcii doplnkov nájdu záujemcovia ochranné rámy, malé spätné zrkadlá, zadný nosič či špecifické prilby a bundy.

Spomeňme, že oba v súčasnosti dostupné motocykle Jawa 300 a Forty Two poháňa jednovalcový 4-taktný motor s rozvodom DOHC, s objemom 293 kubických centimetrov a výkonom 20,4 kW. Krútiaci moment 28 Nm spracúva 6-stupňová prevodovka a posiela k zadnému kolesu prostredníctvom klasickej reťaze. Na rozdiel od „kývačky“ je však chladený vodou, takže na rozdvojenom kolískovom ráme pribudol chladič. Jawa 300 má rázvor 1 369 mm a používa pneumatiky s profilom 90/90 R18, respektíve 120/80 R17 na zadnej vidlici. Celý stroj váži 170 kg a jazdec sedí vo výške 765 mm. O odpruženie sa starajú hydraulické jednotky.

Brzdová sústava využíva prednú kotúčovú brzdu s priemerom 280 mm a zadnú bubnovú brzdu. Nechýba ani protiblokovací systém ABS. Zákazníci si budú môcť vybrať z troch farebných verzií – bordovej, čiernej a sivej. Model Forty Two má ešte autentickejší dizajn. Napríklad samostatný predný reflektor a menšie spätné zrkadlá. Špecifická je aj ponuka šiestich farieb lakov vrátane belasého. Na tretí model Perak s výkonnejším motorom, ktorého objem vzrastie na 334 ccm, a zadným zavesením evokujúcim populárne bobberi sa ešte len čaká. Classic Legends musí najprv zvýšiť objem produkcie. Veď dodacie lehoty sú v súčasnosti viac ako šesť mesiacov.

Jawa - nové príslušenstvo
Jawa - nové príslušenstvo
+5Jawa - nové príslušenstvo
Jawa 300 - 2019
Jawa 300 - 2019
+26Jawa 300 - 2019

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jawa #Jawa 300 #Jawa Forty Two
Články podľa značiek