BMW Motorrad Vision DC Roadster: Toto je prvý boxer bez boxera!

Aj motocyklová divízia BMW sa pripravuje na elektrickú budúcnosť. Ako však zachovať vizuálnu identitu jej budúcich strojov, ak mieri do minulosti jej samotná DNA – spaľovací motor s protiľahlými valcami? S riešením prichádza koncept Vision DC Roadster.

25.07.2019 16:00
debata
Vision DC Roadster je konceptom elektrického... Foto: BMW Motorrad
BMW Vision DC Roadster - 2019 Vision DC Roadster je konceptom elektrického „naháča“, ktorý interpretuje typické prvky motocyklov BMW tak, aby vyhovovali bezemisnému typu pohonu.

Už od roku 1923 je hlavným poznávacím znakom motocyklov BMW dvojvalcový boxer, teda motor s protibežnými piestmi. Zaslúžil sa oň geniálny Maxi Friz, ktorý s touto vtedy atypickou koncepciou sledoval zníženie ťažiska motocyklu, a najmä lepšie chladenie motora. Valce vytŕčajúce do strán jednoducho obtekal vzduch ľahšie, ako keby boli skryté v ráme. A v Mníchove ostali tomuto odkazu verní dodnes. Napokon len pred pár týždňami ukázala divízia BMW Motorrad úplne novú generáciu dvojvalcového boxera R18, „zabalenú“ v úchvatnej rovnomennej retroštúdii.

Tam, kde kedysi trónil boxer, je umiestnený... Foto: BMW Motorrad
BMW Vision DC Roadster - 2019 Tam, kde kedysi trónil boxer, je umiestnený batériový blok. Namiesto valcov sa nachádzajú dva ventilátory chladiaceho systému akumulátorov. Po aktivácii motocykla sa automaticky vysunú.

Boxer má tak vydláždenú cestu aj do budúcnosti, lenže na dvere klope elektrická budúcnosť. Tej neuniknú ani motocykle BMW. Čo však s dizajnom, keď elektrická motorka žiaden boxer potrebovať nebude, a navyše má batériový pohon úplne odlišné požiadavky na zabudovanie. Samotný elektromotor je malý, kým najväčší objem zaberajú batérie. V BMW Motorrad sa preto pokúsili interpretovať vizuálnu identitu novým spôsobom. Výsledkom je koncept Vision DC Roadster. Zachováva ikonický vzhľad motora typu boxer, no dáva mu novú funkciu. O to viditeľnejšie, že dizajnéri si vybrali triedu „naked“, ktorá nič neskrýva.

Všetko na tejto motorke sa „krúti“ okolo... Foto: BMW Motorrad
BMW Vision DC Roadster - 2019 Všetko na tejto motorke sa „krúti“ okolo pohonného modulu. Ostatné prvky akoby sa vznášali okolo neho. Platí to pre minimalistické sedadlo, svetlá aj kolesá. To zadné poháňa kardan na jednostrannom ramene.

Tam, kde sa kedysi nachádzal samotný boxer, sú dnes umiestnené pozdĺžne a vertikálne situované batérie. Kompaktný elektromotor je uložený pod nimi a ako sa na BMW patrí, so zadným kolesom je spojený kardanom. To, čo vytŕča z batériového bloku ako paralela na niekdajšie valce, nie sú samoúčelné prvky, ale ventilátory chladiaceho systému, ktorý udržuje bezpečnú teplotu akumulátorov. Po aktivácii motocykla sa tieto prvky vysunú viac do strán. Celý pohonný modul tvorí centrum Vision DC Roadsteru. Ostatné prvky sú vyslovene minimalistické. Nad batériami lemovanými chladiacimi rebrami sa vznáša ľahký rám nadväzujúci na sedadlo. A podobne je to s kolesami.

Futuristické diódové predné svetlo má tvar písmena U, kým zadné dostalo grafiku písmena C. Svietia aj cez deň. Vizuálnu príťažlivosť umocňujú svietiace linky či fosforeskujúce prvky na pneumatikách Metzler, ktoré vytvárajú svetelný efekt a zároveň slúžia väčšej bezpečnosti. Celé to dopĺňa špeciálne oblečenie jazdca. Ochranné prvky sú všité takmer neviditeľne, zatiaľ čo zabudované technológie poskytujú nízku hmotnosť, ako aj digitálnu konektivitu. Výbavu vizionárskeho motocykla dopĺňa asymetrický plecniak. K vetrovke sa upína magnetmi a poskytuje dodatočný úložný priestor. Permanentné magnety znamenajú, že „batoh“ sa jednoducho pripína a odopína.

O dynamike konceptu ani o jeho dojazde BMW Motorrad nič neprezradilo. Tvrdí len, že jazda na tomto motocykli je rovnako vzrušujúca ako na motocykloch so spaľovacím motorom a že zrýchlenie je doslova dych berúce. Uvidíme, čo z toho sa dostane do sériovej produkcie. Elektrický „naháč“ však nemusí byť hudbou vzdialenej budúcnosti. Taký Harley-Davidson už svoj elektrický model má a BMW Motorrad za ním iste nebude chcieť dlho zaostávať.
BMW Vision DC Roadster - 2019
BMW Vision DC Roadster - 2019
+11BMW Vision DC Roadster - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW Motorrad #elektrická motorka #BMW Vision DC Roadster
Články podľa značiek