Seat eScooter: Španieli vyrukujú s elektrickým skútrom

Seat sa má stať v rámci koncernu VW lídrom v oblasti mikromobility. Po koncepte Minimó a elektrickej kolobežke sXS Kickscooter powered by Segway predstaví čoskoro elektrický eScooter. Zatiaľ ako koncept.

11.11.2019 16:00
debata
Elektrický skúter Seatu bude výkonovo... Foto: Seat
Seat eScooter Concept - 2019 Elektrický skúter Seatu bude výkonovo zodpovedať skútru s motorom s objemom 125 ccm. Prvá snímka naznačuje športový štýl.

Na podujatí Smart City Expo World Congress v Barcelone predstaví Seat elektrický skúter eScooter, ktorý vyvinul spolu so španielskym výrobcom skútrov Silence. Voľba miesta premiéry nie je náhodná. Barcelona je mestom s najväčšou koncentráciou skútrov v Európe. Možno aj preto dostal samotný Seat v rámci koncernu Volkswagen pozíciu lídra v oblasti mestskej mikromobility. Len tento rok ukázal dve štúdie na túto tému. Štvorkolesový krytý „motocykel“ Minimó a elektrickú kolobežku sXS Kickscooter powered by Segway.

Nový eScooter bude poháňaný výlučne elektromotorom a jeho výkon má zodpovedať ekvivalentu skútra s motorom s objemom 125 kubických centimetrov. Už na budúci rok zamieri k súkromným aj flotilovým zákazníkom, najmä firmám poskytujúcim služby zdieľania vozidiel. „Kontinuálny rast veľkých miest vytvára výzvu na zabezpečenie efektívnej mobility. Náš eScooter je ďalším krokom v rámci našej stratégie mestskej mikromobility,“ povedal šéf Seatu Luca deMeo.

Novinkou však bude nielen pre samotný Seat. Španielska značka sa stane prvou automobilkou na svete, ktorá ponúkne vlastný elektrický skúter. Mnohé automobilky ako Peugeot či BMW sa síce venujú aj jednej stope, ale konkurenta pre očakávaný počin Seatu zatiaľ nemajú. Technické parametre nepoznáme. A ani dizajn. Automobilka uvoľnila iba jedinú snímku zadnej časti. Napriek mestskému zameraniu to vyzerá na športový „strih“, ktorý nebude mať vďaka vysokému krútiacemu momentu elektromotora, a to od nulových otáčok, problém ani s dynamikou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skúter #Seat #Seat eScooter #mikromobilita
Články podľa značiek