Aurus: Toto je nová ruská motorka pre Putina. Nestraší tak ako koncept Iž

Nie je tajomstvom, že projekt Kortež, ktorého výsledkom je limuzína ruského prezidenta Vladimira Putina, počíta aj s motocyklami. Pôvodné BMW zo sprievodnej kolóny vypadnú. Patentové snímky naznačujú, že s nedávnym konceptom Ižu sériová novinka veľa spoločného mať nebude. A benzínový boxer nahradí elektromotorom!

21.08.2020 16:00
debata (6)
Elegantnému cestovnému ruskému stroju chýba... Foto: Iž
Aurus - nová ruská motorka Elegantnému cestovnému ruskému stroju chýba klasický motor. Pod kapotážou ukrýva batériový blok. To je jasný dôkaz čisto elektrického pohonu.

Projekt Kortež je v plnom prúde. De facto ruská štátna automobilka Aurus už predstavila limuzínu Senat, ktorú používa Vladimir Putin, a čoskoro dorazí SUV Komendant a MPV Arsenal. Ako inak, pomenovania sú odvodené od názvov veží Kremľa. Tam sa ale projekt nezastaví. Nie je tajomstvom, že ruskému prezidentovi nie je po vôli, že kolónu jeho vozidiel sprevádzajú nemecké motocykle BMW. Preto sa už v roku 2017 predstavil prototyp ruského motocykla, na ktorom pracuje štátne vedecko-výskumné centrum FSUE NAMI a skupina Kalašnikov. Spoločnosť známa výrobou najslávnejšieho samopalu planéty vlastní totiž pôvodnú ruskú značku Iž, ktorú kúpila po bankrote. Práve jej logo by mohlo zdobiť novú ruskú motorku.

A takto vyzeral pôvodný koncept Ižu. Foto: Kalašnikov
Iž - motorka Kortež A takto vyzeral pôvodný koncept Ižu.

Prekvapením snímok z patentového úradu je však fakt, že sériová verzia sa na koncept z roku 2017 príliš nepodobá. Teda vôbec. Kým štúdia šokovala priam futuristickým dizajnom, inšpirovaným motocyklami Harley-Davidson či skôr Indian, a doslova z nej šiel strach, finálny stroj pripomína moderné cestovné motocykle japonskej či nemeckej produkcie. Pozorný pohľad na snímky odhaľuje aj ďalší zásadný rozdiel. Nenájdeme tu totiž benzínový boxer, ktorý mal mať 150 koní a 510 kg vážiacemu stroju udeľoval zrýchlenie na stovku za 3,5 sekundy. A vlastne ani žiaden iný spaľovací motor. Že zatiaľ bezmenný model staví na alternatívny pohon, dokladuje tiež absentujúci výfuk. V ráme sa pod kapotážou skrýva batériový blok a elektromotor.

Novinka sa má ukázať svetu najskôr v roku 2022. Koronakríza však môže jej príchod ešte oddialiť. Hovoriť o presnejších parametroch je preto zatiaľ priskoro. V každom prípade ide o elegantný stroj, ktorý zamieri okrem garáží Kremľa aj k bežným ruským zákazníkom. Bezemisný pohon mu však umožní kariéru aj na iných trhoch. Možný je aj variant, že nakoniec sa objavia dva motocykle. Jeden klasický s logom Ižu a druhý elektrický s logom Aurusu, tak ako ho má na kapotáži patentová snímka. Rozhodnúť o tom môže sám Putin, ktorý stál za zrodom projektu Kortež a, mimochodom, patrí k vášnivým milovníkom sveta jednej stopy.
Aurus - nová ruská motorka
Aurus - nová ruská motorka
+1Aurus - nová ruská motorka

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #motorka #Vladimir Putin #kalašnikov #elektrická motorka #Iž #Aurus
Články podľa značiek