Jawa 42: Ďalšia indická novinka mieri k rebelom. Vyzerá parádne

Indická Jawa rozširuje výrobný program o štvrtý model – zlovestný „cafe racer“.

09.03.2021 18:00
debata (3)
Nový "cafe racer" zamenil... Foto: Jawa
Jawa 42 - 2021 Nový "cafe racer" zamenil chróm za matnú čerň. Platí to o motore, výfukoch aj lúčových kolesách.

Indickej Jawe sa pod krídlami koncernu Mahindra, presnejšie jej divízie Classic Legends, podaril comeback českej značky na indickom trhu vo veľkom štýle. Doslova nestíha vyrábať. Napriek tomu prichádza s ďalšou novinkou. Po Jawe 300, Jawe Forty Two a Jawe Perak predstavuje model 42. Poviete si, že 42 je vlastne Forty Two. Ale celkom tak to nie je. Za zmenou slovného na číselné označenie sa toho skrýva oveľa viac. Nielen nový štýl, ktorý posúva novinku do populárnej triedy „cafe racer“. Máme tu aj zmeny techniky.

Napriek zlovestnému tuningu poháňa Jawu 42... Foto: Jawa
Jawa 42 - 2021 Napriek zlovestnému tuningu poháňa Jawu 42 stále skromných 27 koní z jednovalca s objemom 293 kubických centimetrov.

V každom prípade rebelantský tuning Jawe prospel. Chróm zamenila za matnú čerň, a to kompletne. A tak tu máme čierny motor, čierne výfuky, čierne lúčové disky aj čiernu ochrannú mriežku reflektora. O to viac vyniká nádrž, blatníky a kryt batérie lakované v bielej farbe Sirius, čiernej AllStar alebo červenej Orion. Upravené bolo aj sedadlo. Spätné zrkadlá na riadidlách sa priblížili k asfaltu. Až by ste čakali, že tento rebel bude mať viac ako len 27 koní a 27 Nm, ktoré pochádzajú zo 4-taktného jednovalca s objemom 293 kubických centimetrov.

Prepracované sedadlo a tuhšie odpruženie majú... Foto: Jawa
Jawa 42 - 2021 Prepracované sedadlo a tuhšie odpruženie majú priniesť viac istoty.
A to môžeme byť radi, že o pár koníkov indická novinka neprešla. Dôvod? Aj v Indii totiž vstúpili do platnosti prísnejšie emisné normy. Tú starú BS4 nahrádza BS5, nie vzdialená od európskej Euro 5. Našťastie, pomohla technológia Cross Port Technology, teda s krížovým usporiadaním sacích a výfukových ventilov, ktorá zlepšila vírenie zmesi vo valci a dokázala znížiť emisie. Tým sa podarilo zachovať pôvodné hodnoty výkonu aj krútiaceho momentu. Navyše Jawa sľubuje atraktívnejšiu zvukovú kulisu, ktorá k triede „cafe racer“ neodmysliteľne patrí. Lákavá je aj cena. Tá vychádza na približne 2 100 eur.
Jawa 42 - 2021
Jawa 42 - 2021
+18Jawa 42 - 2021

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jawa #Jawa 42
Články podľa značiek