Brembo má osvetlené brzdové strmene. Zatiaľ len pre motorky

Spoločnosť Brembo predstavila brzdové strmene s nastaviteľným LED podsvietením. Meniť ho možno aj cez mobilnú aplikáciu. Zatiaľ však ide len o koncept.

11.05.2021 14:00
Brembo osvetlené strmene Foto:
Osvetlené brzdové strmene sú zatiaľ len konceptom. Vzbudili však okamžite veľkú pozornosť.
debata

Podsvietené brzdové strmene s názvom New G Sessanta nie sú len dizajnovou záležitosťou, respektíve pripomenutím vôbec prvých brzdových strmeňov Brembo a ich tvorcu. Tie spoločnosť Brembo pre motocykle vyrobila v roku 1972. Dokonca sa inovatívny koncept drží aj legendárnych tvarov z minulosti.

LED osvetlenie brzdových strmeňov nie je len samoúčelnou, respektíve estetickou záležitosťou. Aj keď samozrejme estetika je pri tomto koncepte dôležitá – farebné podsvietenie strmeňov totiž prostredníctvom mobilnej aplikácie možno meniť v celej farebnej škále.

Malo by to ísť rovnako jednoducho, ako dnes meníte cez smartfónovú aplikáciu farbu inteligentnej LED žiarovky. Takže osvetlenie strmeňov ľahko zladíte s farbou kapoty motorky, prípadne karosérie auta. Po technologickej stránke totiž možno tento koncept použiť aj v automobiloch.

Ďalšou výhodou osvetlených strmeňov je možnosť komunikácie s okolím. Napríklad by sa brzdové strmene mohli rozblikať priamo pri brzdení, prípadne by sa mohli špecifickým spôsobom rozsvietiť, ak bude nutná výmena brzdových platničiek.

Zatiaľ ide iba o koncept, pri ktorom nie je jasné, či sa dostane do výroby. Okamžite po zverejnení však vyvolal tak veľkú pozornosť, že by sme sa vôbec rozhodnutiu uviesť ho do sériovej výroby nedivili.

Brembo - koncept osvetlených brzdových strmeňov
Brembo - koncept osvetlených brzdových strmeňov
+2Brembo - koncept osvetlených brzdových strmeňov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #motorky #brzdy #Brembo #brzdové strmene
Články podľa značiek