BMW CE 04: Elektrický skúter využíva techniku BMW iX!

BMW Motorrad priviedlo po štyroch rokoch na výrobné linky futuristický koncept elektrického skútra Link. Od štúdie sa príliš nelíši. Dôvod takého dlhého čakania je jasný. Novinka si musela počkať na novú technológiou eDrive z elektrických BMW, nevynímajúc revolučné SUV BMW iX.

20.07.2021 16:00
debata (2)
Nezvyčajný vzhľad je daný elektrickým pohonom.... Foto: BMW Motorrad
BMW CE 04 - 2021 Nezvyčajný vzhľad je daný elektrickým pohonom. Konštrukcia je navrhnutá tak, aby bolo možné batériu umiestniť čo najnižšie.

V roku 2017 predstavila spoločnosť BMW Motorrad vskutku odvážny koncept elektrického skútra Concept Link. Asi málokomu napadlo, že s ním BMW počíta v sériovej produkcii. Lenže je to tak. Novinka s názvom CE 04 je jeho produkčným derivátom s väčšinou futuristických prvkov. Dúfajme, že jeho osud nebude podobný ako osud neúspešného kapotovaného „čuda“ BMW C1. Dizajn prvého elektrického skútra je totiž podriadený elektrickému pohonu, takže celkom vybočuje zo zvyklostí. Má rúrkový rám, ktorý ukrýva nízko uložený akumulátor a tiež priestor pre prilbu. Až za ním sa nachádza elektromotor. Sedadlo akoby sa vznášalo nad samotným skútrom. Jazdca kryje pomerne agresívne tvarovaná kapotáž.

Neuveriteľnou súčasťou CE 04 je obrí... Foto: BMW Motorrad
BMW CE 04 - 2021 Neuveriteľnou súčasťou CE 04 je obrí 10,25-palcový displej. Najväčší v motocyklovej výrobe.
Honda - elektrický skúter Čítajte viac Honda bojuje za vymeniteľné batérie pre motorky

CE 04 je napriek ekologickej a tichej prevádzke poriadne výkonný stroj. Poháňa ho elektromotor s permanentným magnetom, opäť odvodený od nových elektromobilov BMW s označením eDrive. Má výkon 21 alebo 31 kW. Silnejšia verzia akceleruje na 50 km/h za 2,6 sekundy. V meste s ním budete skutočnou raketou. A nestratí sa ani mimo mesta. Maximálka sa totiž končí až pri 120 km/h. Samozrejme, s veľkými výletmi nerátajte. Akumulátor s kapacitou 8,9 kWh zvládne maximálne 130 km. V meste je to však až-až. Ak sa batéria vybije, čaká vás nabíjanie. Z bežnej zásuvky to trvá 4 hodiny a 20 minút, ale s príplatkovou palubnou nabíjačkou sa proces skráti na prijateľnú hodinu a 40 minút.

Vo verzii Avantgarde CE 04 pripomína koncept z... Foto: BMW Motorrad
BMW CE 04 - 2021 Vo verzii Avantgarde CE 04 pripomína koncept z roku 2017. Najmä sivo-červeno-oranžovým lakom. LED osvetlenie je štandardom.
BMW M440i xDrive Cabrio (2021) Čítajte viac Test: BMW M440i Cabrio - Keď leto, tak kabriolet. Keď kabriolet, tak extrémny!

Ak nabíjate len na 80 % kapacity, zoberie vám nabíjanie iba 45 minút. O bezpečnosť jazdy sa stará stabilizačný systém ASC, ktorý obmedzuje krútiaci moment motora, podobne ako na osobných autách. K dispozícii sú tri režimy jazdy Eco, Rain a Road. Za príplatok dostanete športový režim Dynamic. Vyberať si tak môžete medzi dojazdom, výkonom či bezpečnosťou. Kolesá s pneumatikami 120/70 R15 67H vpredu a 160/60 R15 56H vzadu sú zavesené na prednej teleskopickej vidlici a vzadu na jednostrannom ramene s úplne zakrytou pružiacou a tlmiacou jednotkou. Samozrejmosťou je ABS integrované na dvojkotúčovej prednej brzde.

Elektrické komponenty vychádzajú z najnovšej... Foto: BMW Motorrad
BMW CE 04 - 2021 Elektrické komponenty vychádzajú z najnovšej technológie BMW eDrive, používanej v elektrických BMW. Platí to o motore aj batérii.
BMW - naftový motor 3,0d B57 2021 Čítajte viac BMW predstavuje superčistý diesel. Má 6-valcov, ale sedem portov! A potom tu máme infotainment, ktorý veru nemá ďaleko od systému iDrive vo vozidlách BMW. Skúter CE 04 disponuje až 10,25-palcovým dotykovým displejom. To je obrovská výhoda napríklad pre navigáciu, ktorú nie je nutné zobrazovať na inom zariadení. Rovnako inovatívnym prvkom sú LED svetlá pre hlavné, diaľkové aj smerové funkcie. Priplatiť si môžete za natáčací reflektor. Cenu svojej novinky BMW Motorrad zatiaľ neprezradilo. Lacná hračka to však nebude. Zákazníci si navyše budú môcť voliť verziu Avantgarde, kombinujúcu sivú metalízu Magellan Grey s čierno-oranžovým sedadlom, oranžovým deflektorom a rôznymi grafikami. Tak sa ešte viac ponáša na koncept Link z roku 2017.
BMW CE 04 - 2021
BMW CE 04 - 2021
+27BMW CE 04 - 2021

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #skúter #BMW #BMW Motorrad #elektrický skúter #BMW CE 04
Články podľa značiek