Peugeot musí okamžite zastaviť predaj skútra Metropolis. Prehráva súd

Autá všetkých značiek majú zväčša štyri kolesá. A nesúdia sa pre to medzi sebou. Talianske Piaggio sa ale ohradilo proti skútru Peugeot Metropolis. Ten má tri kolesá ako slávny MP3. A to sa Talianom veru nepáči. V súdnom spore uspeli. Peugeot musí teraz zastaviť predaj a zaplatiť „tučnú“ pokutu.

28.09.2021 14:00
debata
Peugeot Metropolis sa stal tŕňom v oku... Foto: Peugeot Motorcycles
Peugeot Metropolis Peugeot Metropolis sa stal tŕňom v oku talianskej spoločnosti Piaggio. A to pre patentovaný systém dvojkolesového predného zavesenia, ktoré umožňuje nakláňanie a vysokú stabilitu.

Spoločnosť Piaggio Group, slávny taliansky výrobca skútrov, podal žalobu na spoločnosť Peugeot Motorcycles, dnes vlastnenú indickou Mahindrou. Meritom sporu je trojkolesový skúter Peugeot Metropolis, ktorý využíva predné zavesenie s dvojicou kolies. Piaggio videlo v podobnom systéme nakláňania, ktoré vyvinulo, porušenie svojich patentových práv. Na súde nakoniec Taliani uspeli. Z rozsudku parížskej a milánskej justície vyplýva, že Peugeot Motorcycles musí s okamžitou platnosťou zastaviť predaj modelu Metropolis vo Francúzsku a v Taliansku.

Má tiež zákaz v týchto dvoch krajinách model Metropolis inzerovať, vyvážať a dovážať. Okrem pokuty 1,5 milióna eur a súdnych trov, ktoré musí Peugeot Motorcycles zaplatiť, musí do 90 dní tiež stiahnuť všetky skútre, ktoré už boli distribuované v Taliansku pod hrozbou pokuty 10 000 eur za každý deň omeškania. A hrozí mu tiež pokuta 6 000 eur za každý predaný model po 30-dňovej lehote. Zaujímavé je, že trojkolesový skúter Piaggio MP3, uvedený na trh v roku 2006, bol najprv terčom posmeškov, no nakoniec sa vypracoval do pozície bestsellera značky.

Piaggio Group sa v posledných rokoch obrátilo na súdy už viackrát. Najmä v súvislosti s čínskymi producentmi, ktorí sa až príliš „inšpirovali“ legendárnym skútrom Vespa. Zväčša ale neúspešne. Tentoraz si ale Piaggio vzalo na mušku oveľa významnejšieho súpera, ktorý pod krídlami Mahindry plánuje veľkú európsku ofenzívu. Tieto rozsudky dajú spoločnostiam z Indie či Číny jasný signál, že Piaggio sa vie postaviť za svoje práva. Je ale pravdou, že rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, takže Peugeot Motorcycles sa ešte môže odvolať.

Jawa 42 - edícia The Brave and the bold 2021 Čítajte viac Indická Jawa obliekla model 42 do uniformy. Spomína na slávne víťazstvo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #peugeot Metropolis #Peugeot Motorcycles
Články podľa značiek