Tatamel: skladacia motorka, ktorá sa vojde aj pod stôl

Po zložení Tatamelu dostanete decentný kváder, ktorý motorku nepripomína a ktorý sa s rozmermi 70 x 68 x 26 vojde prakticky kamkoľvek. Rozložený zvláda 40-kilometrovú rýchlosť a má dojazd 50 kilometrov.

06.12.2021 14:00
motorka Tatmel Icoma Foto:
Tatamel má dojazd až 50 kilometrov a poslúži vám aj ako trochu "prerastená" powerbanka.
debata (2)

V Japonsku je v rušných a preplnených mestách priestor, respektíve šetrenie ním, jednou z najdôležitejších vecí. Niet sa preto čo diviť, že práve z krajiny, kde sa zrodil kei car pochádza startup Icoma a jeho Tatamel, čo je nová skladacia elektrická motorka. Prototyp Tatamel je v Japonsku aktuálne klasifikovaný ako moped.

A s výrazom „miniatúrny“ vôbec nepreháňame. V rozloženom, respektíve prevádzkyschopnom stave má Tatamel rozmery 123 × 100 × 65 centimetrov. Po zložení dostanete decentný kváder, ktorý motorku nepripomína ani v najmenšom a ktorý sa s rozmermi 70 × 68 × 26 centimetrov zmestí dokonca aj pod kancelársky stôl. V zloženom stave má Tatamel valčeky, ktoré umožňujú jeho jednoduché premiestňovanie zvonku do interiéru a naopak.

Motorka je pritom plne odpružená a využíva 600-wattový motor, ktorý je dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 40 km/h a dojazd má necelých 50 kilometrov. Všetky svetlá využívajú LED technológiu. Výhodou Tatamelu je aj to, že môže slúžiť ako powerbanka a pokiaľ budete potrebovať, môžete z neho dobíjať napríklad smartfón alebo notebook.

Airbagová vesta Klim Ai-1 Čítajte viac Myslia to fakt vážne: Airbag sa nafúkne, iba ak uhradíte mesačný poplatok

Môžete si tiež prispôsobiť jeho vzhľad, bočné panely sú totiž výmenné. Zloženie a rozloženie skútra pritom zaberie len pár sekúnd a netreba na to žiadne náradie. Zoženú motorku možno dokonca za sebou ťahať presne rovnako, ako za sebou napríklad na letisku ťaháte väčší kufor.

Aktuálne existuje Tatamel len v podobe plne funkčného prototypu, startup Icoma bližšie informácie o jeho cene a dostupnosti zatiaľ nezverejnil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #motorka #skúter #Tatamel #minimotorka #skladacia motorka #Icoma
Články podľa značiek