Aurus Merlon: Rusi chystajú civilnú verziu putinovho ‘elektrobajku‘

Automobilka Aurus je tak trochu zahalená tajomstvom. Oficiálne vyrába dva modely, no vlani ich bolo zaregistrovaných len 31 kusov. Napriek tomu sa pustila do ďalšieho projektu.

01.02.2023 18:00
debata (4)
Aurus Merlon bude v prvom rade sprevádzať... Foto: Aurus
Aurus Merlon - ruská elektrická motorka Aurus Merlon bude v prvom rade sprevádzať vládne, prezidentské a diplomatické kolóny.

Aurus je pravdepodobne „pec na peniaze“, ako by povedal Elon Musk. Kremeľ preinvestoval miliardy rubľov aby vytvoril štátnu automobilku vyrábajúcu luxusné autá, vrátane špeciálnych prezidentských limuzín pre Vladimira Putina. Oficiálne odštartovala výroba luxusného sedanu Senat v máji 2021 a koncom novembra bola v závode v Yelabuge spustená aj produkcia veľkého SUV Komendant. Podnik musí byť totálne v červených číslach. Hoci kapacita závodu bola plánovaná až na 5 000 vozidiel ročne, podľa údajov agentúry Avtostat bolo v roku 2022 prihlásených len 31 vozidiel. Koľko ich zišlo z liniek je štátnym tajomstvom, ku ktorému sa nedokážu dopátrať ani ruskí novinári. Výroba pravdepodobne viazne z dôvodu nedostatku súčiastok zo západu, ktoré podliehajú protiruským sankciám.

Aurus Senat - štat výroby Sollers 2021 Čítajte viac Aurus: Putinova automobilka je totálne fiasko. Tvrdia to sami Rusi

Aurus sa bez nich nezaobíde, pretože pri vývoji spolupracoval ruský automobilový inštitút NAMI s množstvom zahraničných firiem, ako Porsche Engineering či Bosch. To ale Rusom nebráni v ďalšom mrhaní peniazmi. Aurus totiž vyvíja v spolupráci s koncernom Kalšnikov aj elektrický motocykel Aurus Merlon. Ten má slúžiť v štátnych službách na sprevádzanie reprezentačných kolón, vrátane kolón prezidenta Putina. Prototyp Merlonu bol už predstavený v júni 2022, no výroba sa má rozbehnúť až v roku 2024. Motocykel má elektromotor s výkonom 140 kW a na stovku zrýchľuje za 3,7 sekundy. Kapacita batérie má stačiť na 200 km jazdy. Vzniknúť má viacero verzií, vrátane modifikácií pre ministerstvo vnútra.

Najnovšie sa chystá civilná verzia s omnoho... Foto: Aurus
Aurus Merlon - ruská elektrická motorka Najnovšie sa chystá civilná verzia s omnoho športovejším dizajnom. Zatiaľ sa predstavila len vo forme skice.

Najväčšou novinkou je však civilná verzia, ktorú Aurus ukázal len pred pár dňami vo forme skíc. Má omnoho športovejší dizajn, pretože sa zbavila kapotáže. Stal sa z neho skôr „naháč“. Parametre budú zhodné. Aurus neočakáva veľký záujem, pretože podľa vedúceho projektu Jevgenia Torzhenova bude prekážkou najmä vysoká cena a nižší výkon v porovnaní s klasickými motocyklami so spaľovacím motorom. S motocyklom je ale spokojný sám šéf ministerstva obchodu a priemyslu Denis Manturov, ktorý si ho už stihol vyskúšať. Pripomeňme, že len do výroby, logistiky a IT technológií v závode Yalabuga investovala ruská vláda dve miliardy rubľov, čo je viac ako 17 miliónov eur. Ale zo štátneho krv netečie.

Aurus Komendant - 2022 Čítajte viac Aurus: Rusi sa tvária, že je všetko v poriadku. Predstavili vlastný 'Cullinan'

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrická motorka #NAMI #Aurus #Aurus Merlon #Kalšnikov
Články podľa značiek