Známy americký vynálezca zostrojil motorku, ktorá jazdí na pivo

Nádržou a zároveň parným generátorom je 52-litrový pivný sud. "Pivomotorka" s ním dokáže vyvinúť maximálku až 240 km/h.

26.05.2023 14:00
beer Foto:
"Motorka na pivo" má maximálku až 240 km/h.
debata (9)

Ky Michaelson je medzi extrémnymi vynálezcami legendou a oprávnene ho prezývajú „The Rocketman“. Rozličné ním zostrojené vynálezy a stroje vytvorili vyše 70 amerických, medzinárodných a Guinnessových rekordov. Zostrojil napríklad (svojpomocne v garáži) dragster s raketovým motorom a posadil do neho manželku, ktorá sa živila ako kaskadérka. Tá v ňom prekonala rýchlosť 800 km/h.

Áut s raketovým motorom vytvoril vyše 20. Okrem nich zostrojil s raketovým pohonom aj skúter a dokonca invalidný vozík. Vytvoril aj extrémne rýchly stroj na výrobu hot-dogov, príznačne nazvaný Ky's Little Cremator a tiež rýchly automat na výrobu Margarity, keď v ňom použil motor zo stroja na vytrhávanie buriny. Na svojom konte má aj „raketovú toaletu“ a kávovar s prúdovým motorom. Všetko funkčné.

Blažek Moto Gisela - 2022 Čítajte viac Blažek Moto Gisela: Česi stvorili unikátny cafe racer. Skončil v Bratislave

V roku 1997 zostavil Michaelson skupinu amatérskych nadšencov Civilian Space eXploration Team. Tí z vlastných peňazí bez akýchkoľvek dotácií a s „garážovou technikou“ zostrojili raketu GoFast, ktorá reálne v roku 2004 dosiahla výšku 100 kilometrov a pokorila ako prvá súkromná raketa hranicu vesmíru. Podarilo sa im to skôr ako mnohým spoločnostiam s neobmedzenými rozpočtami, ktoré investovali do vývoja súkromnej rakety miliardy.

Keď sa teda „The Rocketman“ pustil do výroby pivom poháňanej motorky, bolo takmer isté, že sa mu podarí a bude aj funkčná. A nielen to, s pivom dokáže jeho stroj vyvinúť maximálnu rýchlosť až 240 km/h.

Jadrom motorky je 52-litrový pivný sud, prestavaný do podoby parného generátoru, respektíve ide o technológiu, trochu pripomínajúcu náporový motor. Pivo sa v generátore zahreje na teplotu cca 150 stupňov Celzia, po otvorení ventilov sa premení na paru a pod tlakom takmer 20 barov prúdi do dvoch špeciálne tvarovaných trysiek, pripomínajúcich upravené motorkové výfuky. Ako krátkodobý booster je využitý zásobník s oxidom uhličitým.

Pivo môže samozrejme nahradiť akákoľvek iná tekutina s bodom varu pod hranicou 150 stupňov Celzia, takže jeho motorka by mohla jazdiť rovnako napríklad na Red Bull alebo kávu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vynálezca #Ky Michaelson #motorka na pivo
Články podľa značiek