Chevrolet potešil agresívnejším Aveom

Chevrolet predstaví v Paríži ďalšiu zásadnú novinku - nové Aveo. Na trh zavíta v roku 2011.

08.09.2010 15:49
Chevrolet Aveo Foto:
Chevrolet Aveo
debata

Pred niekoľkými dňami Chevrolet ohlásil, že v Paríži predstaví päťdverovú verziu modelu Cruze. Spolu s ním sa medzi najvýznamnejšie novinky parížskeho autosalónu zaradí aj nové Aveo. Kým Cruze hatchback je zatiaľ iba „show car“, Aveo uvidíme v definitívnej sériovej verzii.

Chevrolet naznačil verejnosti, ako bude nové Aveo vyzerať už konceptom Aveo RS na autosalóne v Detroite začiatkom roka 2010. Koncept vyzeral podozrivo reálne, no našli by sa na ňom aj výstrelky, ktoré na sériovú výrobu nemajú šancu (spätné zrkadlá na „stopkách“, kľučky predných dverí). Presne tieto detaily nahradil Chevrolet racionálnejšími riešeniami a finálna verzia Avea sa preto do značnej miery na koncept ponáša.

Podobnosť "sériovky" s... Foto: Chevrolet
Chevrolet Aveo RS Podobnosť "sériovky" s konceptom RS je potešujúca.

Dizajn novej generácie Avea je agresívny a na upútanie pozornosti využíva zbrane ako samostatné dvojité predné svetlomety dvojdielnu masku chladiča a zakamuflované kľučky zadných dverí.

Na trh sa nové Aveo dostane v lete 2011 spolu s verziou sedan. Hatchback má za úlohu svojim športovým dizajnom osloviť najmä mladšiu klientelu a mladé rodiny, sedan bude zameraný na konzervatívnejších klientov. Konečné špecifikácie nového Avea budú samostatne prispôsobené pre každý európsky trh.

Sériové Aveo... Foto: Chevrolet
Chevrolet Aveo Sériové Aveo...

Nové Aveo narástlo do šírky aj dĺžky oproti predchodcovi, a tak má predpoklady aj na veľkorysejší vnútorný priestor. Zároveň sa zvýšila kapacita batožinového priestoru. V interiéri upúta najmä združený prístroj pred vodičom, ktorý čerpá inšpiráciu v motocykloch. Skladá sa z analógového rýchlomera a digitálneho otáčkomera s kontrolkami.

...a koncept sú takmer na nerozoznanie. Foto: Chevrolet
Chevrolet Aveo RS ...a koncept sú takmer na nerozoznanie.

Podvozok Avea je naladený podľa európskeho vkusu a kombinuje komfort s rýchlou odozvou na pokyny vodiča. Do štandardnej výbavy sa zmestil aj elektronický posilňovač riadenia, elektronické ovládanie stability (ESC) a ABS.

Motorová paleta pozostáva z moderných benzínových a naftových motorov. Benzínové sú jednotky 1.2 (70 k?a?86 k), 1.4 (100 k) a?1.6 (115 k). Po prvýkrát sa bude Aveo ponúkať s?dvoma verziami dieselového motora 1.3 (75 a?95 k) využívajúcimi technológiu Start/Stop.

Na väčšine trhov bude Chevrolet ponúkať pre benzínové motory 1.4 a 1.6 aj novú 6-stupňovú automatickú prevodovku, štandardom budú manuálne 5– a 6– stupňové prevodovky.

debata chyba
Články podľa značiek