Pokorí TranStar Dagger Bugatti?

V spoločnosti TranStar Racing sa musel niekto zblázniť. Chcú postaviť civilné auto s výkonom 2000 koní.

21.08.2010 07:55
TranStar Dagger GT Foto:
TranStar Dagger GT
debata (8)

Keď koncom deväťdesiatych rokov prišiel Ferdinad Piech, vtedajší šéf koncernu VW, s myšlienkou výroby 1001-koňového Bugatti Veyron, mnohí ho považovali za šialenca. Čo však potom možno povedať o spoločnosti TranStar Racing, ktorá si vzala do hlavy postaviť „civilné“ auto s výkonom 2000 koní? A zdá sa, že to myslí vážne. Jej superšport Dagger GT má vraj absolvovať prvé jazdné skúšky už na budúci rok a hneď potom sa chytá na zlomenie rýchlostného rekordu na jazere Bonneville.

Karbónovú šelmu s otvorenou karosériou a hmotnosťou len 1360 kg má poháňať preplňovaný 8-valec s objemom 9,4 litra z dielne spoločnosti Nelson Racing Engines. Ten má ponúknuť s bežným palivom 300 koní, no po natankovaní pretekárskeho „drinku“ sa výkon vraj vyšplhá na nemysliteľných 2000 koní. Čo to znamená v praxi? Na stovku má šprintovať za 1,5 sekundy a režim 0 – 100 – 0 km/h zvládne za štyri sekundy. Alebo ešte inak. Na zdolanie štvrť míle s pevným štartom bude potrebovať iba 6,7 sekundy pri cieľovej rýchlosti 320 km/h.

Toto auto sa má stať realitou. Foto: TranStar
TranStar Dagger GT Toto auto sa má stať realitou.

Na luxus Bugatti Veyron však zabudnite. Sparťanský Dagger GT bude mať totiž klasickú 6-stupňovú manuálnu prevodovku a pohon zadných kolies.

Zatiaľ je však len na papieri. Podľa TranStar Racing, by si však mali prvý piati záujemcovia vyzdvihnúť svoju novú „zbraň“ už na budúci rok. Produkcia potom plánuje s výrobou desiatich kusov ročne. Taký rýchly plán umožňuje použitie bežne dostupných materiálov a technológií. Možno aj preto bude cena „len“ 450 000 dolárov, čo nie je ani polovica ceny luxusného Bugatti Veyron.

8 debata chyba
Články podľa značiek