Nový Freelander bude v ponuke aj ako dvojkolka

Land Rover prichádza s faceliftom pre svoj najmenší model Freelander 2. Nový vzhľad dopĺňajú kozmetické zmeny v interiéri, prepracované motory a možnosť voľby pohonu 2WD.

05.08.2010 14:59
Land Rover Freelander Foto:
Land Rover Freelander
debata

Pre modelový rok 2011 Land Rover prichystal omladenú verziu Freelandera 2. Drobné zmeny v tvarovaní prednej časti nezainteresovaná osoba ani nepostrehne. Nový je predný nárazník, maska chladiča, svetlomety, ale aj koncové svetlá a piate dvere. Do ponuky pribudli nové disky kolies a tri nové odtiene laku – zelená Kosrae, moderá Baltic a biela Fuji.

Mladistvejšia tvár má prilákať nových zákazníkov. Foto: Land Rover
Land Rover Freelander Mladistvejšia tvár má prilákať nových zákazníkov.

Mladistvejšia tvár má prilákať nových zákazníkov.

V interiéri takisto nečakajte revolúciu, ba ani evolúciu. Zmenilo sa iba stvárnenie prístrojového štítu, sedadlá a pribudli možnosti príplatkovej výbavy Premium Pack.

Podstatné zmeny nastali pod kapotou a medzi nápravami. Motorovú paletu bude tvoriť jedna naftová jednotka v dvoch výkonových verziách. Známy štvorvalcový motor s objemom 2.2 litra prešiel modernizáciou a po novom sa bude ponúkať s výkonom 110 kW (150 k) a 140 kW (190 k). Krútiaci moment je v oboch prípadoch 420 Nm.

V ponuke pribudne pohon iba jednej nápravy. Foto: Land Rover
Land Rover Freelander V ponuke pribudne pohon iba jednej nápravy.

Motor v silnejšom prevedení SD4 sa kombinuje výhradne s automatickou prevodovkou, v slabšom prevedení TD4 je štandardom manuálna prevodovka (automat za príplatok) a verzia eD4 (rovnako so slabším motorom) sa bude dodávať výhradne s manuálnou prevodovkou. Systém stop/start sa dodáva sériovo, ale iba k manuálnej prevodovke.

Najmä pre americký trh a vybrané európske je určený radový benzínový šesťvalec s objemom 3,2 litra, výkonom 171 kW (233 k) a krútiacim momentom 317 Nm. Verzia sa označuje ako I6 a dodáva sa iba a automatickou prevodovkou.

Osvedčený interiér dostal iba jemné úpravy. Foto: Land Rover
Land Rover Freelander Osvedčený interiér dostal iba jemné úpravy.

Zaujímavou novinkou je verzia eD4. Dve zvyšné verzie majú pohon 4×4, no eD4 prináša prvýkrát pohon iba jednej nápravy do Freelandera. Takto oklieštené SUV bude určené pre tých, ktorí sa neplánujú pozrieť do terénu. Verziu eD4 si vynútil trh, keďže na dvojkolky pripadá až 23% predajov v segmente. Freelander eD4 spotrebuje iba 5,9 litra na 100 km a stáva sa tak najúspornejším Land Roverom v histórii.

Faceliftovaný Freelander 2 sa objaví na trhoch čoskoro po výstavnej premiére v Paríži, verzia eD4 príde až začiatkom budúceho roka.

debata chyba
Články podľa značiek