PSA Peugeot Citroën plánuje základný model pre rozvojové trhy

Predstavitelia francúzskeho koncernu PSA Peugeot Citroën potvrdili zámer vyrábať nízkonákladové auto vo svojom závode v meste Vigo na severozápade Španielska.

27.05.2010 12:36
Peugeot Citroen logo Foto:
Peugeot Citroen logo
debata

Nový model bude prvým z globálneho programu koncernu a spočiatku bude určený pre trhy v oblasti Stredomoria, Stredného východu a Afriky. Koncern tak reaguje na úspechy Loganu a celej značky Dacia, ktorá patrí pod Renault. PSA sa už pokúšalo čeliť lacnej konkurencii svojimi modelmi Citroën C4 sedan, Peugeot 206 sedan a 206+. Rozhodol sa však vyvinúť úplne nový model s jediným poslaním – osloviť zákazníkov cenou.

Netreba zabúdať, že všetci hlavní výrobcovia už vyrábajú, alebo plánujú výrobu lacných modelov zameraných na rozvojové trhy (Ford Figo, Toyota Etios). Nový lacný Peugeot / Citroën by mal byť predstavený v roku 2012.

Továreň v španielsko Vigu zamestnáva asi 7000 pracovníkov a v roku 2009 zišlo z jej pásov takmer 385 000 automo­bilov. Vyrábajú sa tam modely Citroën C4 Picasso, Grand C4 Picasso, Xsara Picasso, Berlingo First, nové Berlingo, Peugeot Partner Origin a nový Partner. Jej pozícia blízko hlavného prístavu ju predurčuje na výrobu modelov určených pre Afriku a Stredomorie.

Výroba vo Vigu bude iba prvým krokom, následne chce PSA svoj globálny program rozšíriť aj do Ázie a Južnej Ameriky. Koncern sa potrebuje zbaviť naviazanosti na európsky trh, ktorý momentálne pohlcuje dve tretiny jeho produkcie. Za najperspektívnejší trh považuje koncern PSA Čínu, kde chce do roku 2020 zvýšiť svoj trhový podiel na zo súčasných 3 % na 10 %.

Zástupcovia zamestnancov tento krok privítali a dúfajú, že prinesie stabilitu nielen samotnej továrni, jej zamestnancom, ale aj regiónu. Továreň v španielskom Vigu bola vo výberovom konaní s ďalšími dvoma továrňami – v Poľsku a v Turecku.

debata chyba
Články podľa značiek