Škoda útočí druhou generáciou verzií Greenline

Najúspornejšími škodovkami v ponuke sa onedlho stanú modely Fabia Combi Greenline II a Roomster Greenline II.

06.05.2010 12:20
Škoda Fabia Greenline II Foto:
Škoda Fabia Greenline II
debata

Zakomponovanie ekologických verzií do modelového portfólia je dnes pre každú značku takmer povinné a Škoda nie je výnimkou. Jej „zelené“ verzie majú príznačné pomenovanie Greenline a od polovice tohto roka sa ich rodina rozrastie o najnovšiu Fabiu Combi Grennline II a Roomster Greenline II.

Už samotné pomenovanie dáva tušiť, že novinky patria k druhej generácii úsporných škodoviek. Na ich pohon poslúži nový naftový trojvalec 1.2 TDI CR s výkonom 55 kW (75 k), ktorému k nízkej spotrebe okrem efektívneho priameho vstrekovania common-rail a ľahkej konštrukcie s nízkym vnútorným trením pomôže aj Start-Stop systém a inteligentný alternátor umožňujúci rekuperáciu brzdnej sily. Voľne preložené to znamená, že ak auto prudko akceleruje, prestane dobíjať akumulátor, čím odľahčí motor a pomôže dynamike rozjazdu. Stratenú energiu si však alternátor „zoberie“ pri brzdení, kedy zvýši svoju účinnosť a intenzitu dobíjania akumulátora.

Automobilka sa chváli aj prítomnosťou indikátora radenia. Škoda, že v tlačovej správe nie je zmienka o prevodových pomeroch použitej prevodovky. Práve ona bola najslabším článkom predchádzajúcej generácie Fabie Greenline. Príliš ťažké prevody robili už v princípe hlučný motror 1.4 TDI PD ešte hlučnejším, čo vodiča podvedome nútilo motor pred každým preradením na vyšší stupeň zbytočne vytáčať a jazda sa stávala nepohodlnou. Snáď sa konštruktéri poučili a Greenline II podobným neduhom trpieť nebude.

Samozrejmosťou je aj použitie pneumatík so zníženým valivým odporom a vylepšená aerodynamika auta. Fabia Combi dosiahne kombinovanú spotrebu len 3,4 l/100 km, o niečo ťažší Roomster 4,2 l/100 km. Motory obidvoch modelov spĺňajú emisnú normu Euro V.

Na Slovensku bude možné Fabiu aj Roomster Greenline II objednávať od júna 2010, pričom cena Fabie Combi Greenline II začína hodnotou 13 379 €. Roomster Greenline bude váš za úplne rovnakú cenu ako spomínaná Fabia Combi. „Krátka“ Fabia (hatchback) Greenline II zatiaľ v ponuke nebude.

debata chyba
Články podľa značiek