Po štyroch rokoch sa začal predaj Karmy

Už sa zdalo, že Fisker nezvládne záverečnú a najťažšiu úlohu po vývoji nového auta, jeho uvedenie do predaja. Tento týždeň sa to konečne podarilo. Ceny sú však mastné.

24.10.2011 19:14
karma sedan predobok Foto:
Celý názov auta je Fisker Karma sedan PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).
debata

Automobilka Fisker predstavila svoj elektromobil Karma už na výstave NAIAS v roku 2008 a pôvodne ho chceli začať predávať do konca roka 2009. Finančné prekážky však spôsobili niekoľko odkladov. Prvé objednávky boli napokon prijaté až koncom júla a samotný predaj sa začína tento týždeň, keď ten minulý dostalo auto posledný potrebný certifikát o ochrane životného prostredia EPA.

Na streche má sadu fotovoltaických článkov. Foto: Fisker Automotive
karma strecha Na streche má sadu fotovoltaických článkov.

Fisker Karma je elektromobil s rozšíreným dojazdom, podobne ako Chevrolet Volt. Jeho lítiovo-iónové batérie sa dajú dobíjať z bežnej 240 voltovej zásuvky, benzínový dvojlitrový motor ich dobíja zase počas jazdy. Dojazd na nabité batérie a natankovanú nádrž je 370 kilometrov. Na rozdiel od iných elektromobilov má Karma výrazný športový imidž, ale aj jazdné výkony. Z nuly na stovku zrýchli za menej ako šesť sekúnd.

Karma má priemernú spotrebu 5 l/100 km. Foto: Fisker Automotive
karma bok Karma má priemernú spotrebu 5 l/100 km.

Automobil sa vyrába vo fínskom podniku Valmet Automotive v meste Uusikaupunki. V tejto prevádzke sa montujú aj Porsche Boxster a Cayman, a pred pár mesiacmi sa tu ukončila montáž elektromobilu Think, ktorý zavŕšil svoju existenciu predčasne pre finančné problémy spoločnosti Think Global.

Fisker Automotive predáva základnú verziu športového automobilu Karma za 95 900 dolárov (71 000 eur) a verziu s najvyššou výbavou za 109 850 dolárov (81 370 eur).

debata chyba
Články podľa značiek