Predajcovia zlacnili naftu výraznejšie, ako umožnila vláda

Predajcovia palív v stredu húfne zlacňovali naftu. Vláda im znížením spotrebných daní vytvorila priestor na pokles ceny o 12,85 centa za liter a upozornila, že bude úpravy cien podrobne sledovať.

04.02.2010 08:17
Benzín, nafta, pumpa Foto:
Benzín, nafta, pumpa
debata

Najväčší predajcovia zlacňovali výraznejšie. Slovnaft išiel s cenou nafty v centre Bratislavy dole o 13,4 centa na 1,01 eura, OMV napríklad v Ružomberku o 13 centov na 1,02 eura a Shell v hlavnom meste ceny znížil o 13 centov na 1,01 eura.

Premiér Robert Fico tvrdil, že pokles daní prinesie zlacnenie palív o celých 13 centov. OMV však upozorňuje, že v skutočnosti vláda umožnila zlacňovať len o 12,85 centa, keďže vyše 4-percentný podiel rastlinnej zložky v nafte je oslobodený od dane. „My sme však cenu znížili až o trinásť centov, to znamená, že sme znížili našu obchodnú maržu, a to v prospech zákazníka,“ tvrdí hovorkyňa OMV Slovensko Miroslava Remenárová. Slovnaft tvrdí, že pri zmene cien zohľadnil len zmenu daní. V okolitých krajinách však ceny nafty v posledných dňoch klesali aj pre zlacňovanie ropy.

Ministerstvo financií a Protimonopolný úrad budú teraz sledovať, či sa nižšie dane znížia v cenách dlhodobo. Protimonopolný úrad už niekoľko rokov sleduje, či dominantný predajca mení ceny benzínu a nafty podľa cien palív na burze v Rotterdame. „V monitorovaní cien Slovnaftu budeme pokračovať aj v súvislosti so znížením spotrebnej dane naftu,“ reaguje hovorca úradu Vladimír Ferko. Na zvyšných predajcov bude dohliadať ministerstvo financií. Pumpári znižujú ceny postupne po tom, čo vypredajú zásoby zaťažené starou daňou.

„Ak by napríklad niektorý predajca cenu neznížil nedostatočne, k náprave môže časom dôjsť pod vplyvom konkurencie na trhu,“ povedal hovorca ministerstva Miroslav Šmál. V prípade, že by sa aj po niekoľkých dňoch našla pumpa, kde by sa cena nafty neznížila aspoň o 13 centov, ministerstvo podľa Šmála zváži rokovanie s predajcom.

Po úprave sa slovenské ceny nafty dostali na podobnú úroveň ako v Rakúsku. Oproti Poľsku je slovenské nafta stále drahšia, ale v porovnaní s Českom a Maďarskom sa na Slovensku už tankuje lacnejšie. Slovnaft to chce využiť na prilákanie cudzincov na svoje pumpy. „Blízko hraníc upozorňujeme vodičov na zníženú cenu naftu aj prostredníctvom bilbordov v slovensko-anglickej verzii,“ dodáva hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Zníženie dane na naftu sľúbil Fico pred voľbami, ale v podstatne vyššej miere, ako uskutočnil. Sľub o poklese daní na benzín premiér nesplnil. Liter benzínu na pumpách aktuálne stojí priemerne 1,17 eura.

debata chyba
Články podľa značiek