Volkswagen Amarok zaútočí aj na Európu

Volkswagen dostal krídla. Postavil Amarok a nárokuje si na skalpy v triede 1-tonových pick-upov.

16.12.2009 11:58
Volkswagen Amarok Foto:
Volkswagen Amarok
debata

Volkswagenu pri obsadzovaní nových segmentov tvorivosť rozhodne nechýba, tentoraz sa do hry zapojila dokonca aj divízia úžitkových vozidiel. Jej stratégovia už dlhší čas vedeli, že uprostred širokej ponuky úžitkových Volkswagenov je diera, ktorú treba zaplátať. Konštruktéri teda dostali jasnú úlohu – navrhnúť pick-up strednej triedy, ktorý dokáže zaujať klientov na celom svete a nebude mať strach pozrieť zabehnutej konkurencii priamo do očí.

Jeho dizajn sa musí páčiť na všetkých... Foto: Volkswagen
Volkswagen Amarok Jeho dizajn sa musí páčiť na všetkých kontinentoch.

Výsledkom zadania je nový 1-tonový pick-up s originálnym názvom Amarok.

Ako prvá sa na trhu ukáže jeho štvordverová verzia s prídavným zadným radom sedadiel. Klasická jednoduchá kabína príde až v roku 2011.

Interiér sa snaží maskovať úžitkový charakter... Foto: Volkswagen
Volkswagen Amarok Interiér sa snaží maskovať úžitkový charakter auta.

Common-rail pre farmárov

Amarok dorazí s dvomi naftovými motormi. Kto však čaká staré „poľnohospodárske“ technológie, ostane zaskočený.

Ako prvý príde motor 2.0 TDI CR (common-rail) s výkonom 120 kW (163 k). Ešte dôležitejším údajom je maximálny krútiaci moment 400 Nm dostupný už od 1500 otáčok. Druhou alternatívou bude verzia naladená na výkon 90 kW (122 k) a maximálny krútiaci moment 340 Nm pri 2000 ot./min., tá sa však na trhu ukáže až v polovici roka 2010. Prvá aj druhá výkonová verzia budú spolupracovať so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Najskôr príde výkonnejšia verzia. Foto: Volkswagen
Volkswagen Amarok Najskôr príde výkonnejšia verzia.

Volkswagen sa chváli, že základný Amarok dosiahne kombinovanú spotrebu len 7,6 l/100 km, jeho výkonnejšia verzia o dve deci nafty na každých 100 km viac.

Pohon podľa želania

Automobilka chce mať čo najširší záber, preto celkom logicky pre Amarok ponúka až tri druhy pohonu. Základom je samozrejme klasická „zadokolka“ s usporiadaním 4×2, nad ňou je verzia s priraditeľným pohonom prednej nápravy pomocou zubovej spojky a najprepracovanejším pohonom je stála „štvorkolka“ s medzinápravovým diferenciálom.

Tri budú aj výbavy – základná, vyššia Trendline a najluxusnejšia Highline.

V Európe to rozhodne nebude mať ľahké. Foto: Volkswagen
Volkswagen Amarok V Európe to rozhodne nebude mať ľahké.

Ťažiskovým trhom bude pochopiteľne Južná Amerika, kde sa auto aj montuje. Po ňom nasledujú Afrika a Austrália, novinka sa však ukáže aj v Európe. Malo by sa tak stať v druhej polovici roka 2010. Ceny Volkswagen zatiaľ nezverejnil.

debata chyba
Články podľa značiek