Zákazkové Ferrari P540 Superfast Aperta putuje za oceán

Zrodilo sa v poradí druhé Ferrari v rámci programu Special Projects, ktorý umožnuje majetným fajnšmekerom navrhnúť si vlastné Ferrari, jediné svojho druhu.

12.12.2009 15:21
Ferrari P540 Superfast Aperta Foto:
Ferrari P540 Superfast Aperta
debata

Prvým dieťaťom individuálneho programu Ferrari bol model P4/5 skonštruovaný pre amerického multimilionára Jamesa Glickenhausa, ktorý stojí na báze Ferrari Enzo.

Pre aktuálnu novinku Ferrari P540 Superfast Aperta sa za darcu orgánov najviac hodilo Ferrari 599 GTB Fiorano. Dizajn je inšpirovaný slávnym zlatým Ferrari 330 LM s karosériou Fantuzzi, ktoré nechal postaviť Federico Fellini špeciálne pre film Toby Dammit.

Zlaté Ferrari z filmu Toby Dammit karosoval... Foto: Ferrari
Ferrari 330 LM Fantuzzii Zlaté Ferrari z filmu Toby Dammit karosoval Fantuzzi.

Superfast Aperta poputuje takisto za veľkú mláku. Objednávateľom je totiž syn vynálezcu káblovej televízie Edward Walson. „Vždy som sníval o navrhovaní športových áut,“ vysvetľuje Walson, " a keď som videl ten film, rozhodnutie prišlo samo od seba: jedného dňa budem mať svoje unikátne Ferrari."

Od vzniku prvej skice do predstavenia auta... Foto: Ferrari
Ferrari P540 Superfast Aperta Od vzniku prvej skice do predstavenia auta ubehlo 14 mesiacov.

Ferrari P540 Superfast Aperta spĺňa všetky bezpečnostné a homologizačné požiadavky, preto môže legálne jazdiť na verejných komunikáciách. Vozidlo bolo navrhnuté štúdiom Pininfarina a postavené v Maranelle. Klient sa podieľal na prácach v každej fáze vývoja.

Keďže Fiorano je kupé a Superfast Aperta je podľa predlohy otvoreným automobilom konštruktéri kompenzovali absenciu strechy dodatočnými výstuhami, aby sa zachovala pevnosť karosérie. Vďaka použitiu karbónu hmotnosť unikátu je oproti pôvodnej „sériovke“ vyššia iba o 20 kg.

Dĺžka narástla o 66 mm (4761 mm), šírka sa zmenšila o 6 mm (1954 mm) a výška o 36 mm (1300 mm). Rázvor zostal na úrovni 2750 mm. Pod kapotou sa nezmenilo nič. O pohon sa stará známy šesťlitrový V12 s výkonom 456 kW (620 k) a krútiacim momentom 608 Nm.

debata chyba
Články podľa značiek