Bugatti 16C Galibier prichádza

Bugatti prezentovalo v Molsheime prvý zo série konceptov, ktoré majú načrtnúť smerovanie automobilky v najbližších rokoch.

16.09.2009 08:01
Bugatti 16C Galibier Foto:
Bugatti 16C Galibier
debata

Keďže Bugatti vo Frankfurte nevystavuje, spravili si v Molsheime vlastnú premiéru. Podľa výrobcu je Bugatti 16C Galibier najrýchlejší a najluxusnejší 4-dverový sedan. My máme podľa fotiek skôr pocit, že ide o najrýchlejší a najluxusnejší 5-dverový liftback. Pravdepodobne je to len otázka pojmov. A pojem „5-dverový liftback“ do slovníka Bugatti (podobne ako do slovníka Porsche) nepatrí.

Bugatti 16C Galibier Foto: Bugatti
Bugatti 16C Galibier Bugatti 16C Galibier

Firma Bugatti bola jedným z priekopníkov v používaní nových materiálov pri konštrukcii automobilov (hliníkové karosérie, bloky motora, kolesá). Tentoraz prišli so zaujímavou kombináciou. Ručne robené karosárske diely z uhlíkových vlákien sa snúbia s vysokolešteným hliníkom. Karbónové časti sú lakované tmavomodrou farbou. Táto kombinácia nielen dobre vyzerá, ale znamená aj značnú úsporu hmotnosti. Celkovo krivky nového konceptu Bugatti pôsobia konzervatívne s mnohými skrytými odkazmi na svojich slávnych predkov. Tradičný tvar masky chladiča, či „chrbtová kosť“ patria neodmysliteľne k vizáži aristokratov z Molsheimu.

Pod dvojdielnou kapotou sídli dobre známy W16 motor z Bugatti Veyron 16.4, no oficiálne informácie o jeho výkone zatiaľ nie sú známe. Predpokladá sa, že to bude 588 kW (800k). Zaujímavý na ňom ale je systém flexi-fuel. Motor je schopný spaľovať benzín aj etanol. Pohon všetkých kolies sa stará o bezpečné jazdné vlastnosti a o zastavenie tohto kolosu sa postarajú keramické brzdy. Maximálna rýchlosť leží na hranici 350 km/h.

Bugatti 16C Galibier Foto: Bugatti
Bugatti 16C Galibier Bugatti 16C Galibier

Interiér je zhmotnením slova luxus. Drevo, koža a kov kam len oko dovidí a ruka dosiahne. Palubnej doske dominujú dva, centrálne umiestnené budíky. Ľavý ukazuje aktuálny výkon motora, pravý aktuálnu rýchlosť. Pod nimi sa nachádzajú odnímateľné palubno-náramkové hodinky Reverso Tourbillon od Parmigianiho.

Treba dodať, že názov Galibier si Bugatti požičalo od svojho modelu z tridsiatych rokov – Type 57C Galibier. Ten si ho zas požičal od jedného z najnáročnejších horských priesmykov v Alpách.

debata chyba
Články podľa značiek