Škoda Octavia Tour v roku 2010 končí

Automobilka Škoda vážne zvažuje ukončenie výroby svojho najstaršieho modelu v ponuke.

12.09.2009 18:56
Skoda Octavia Tour Foto:
Škoda Octavia Tour zostane vo výrobe minimálne do roku 2010.
debata

Škoda Octavia Tour je suverénne najstarším modelom v súčasnej ponuke automobilky. Na trhu je už svoju trinástu sezónu a zdá sa, že práve tá jej bude osudnou. Dôvodom je silný prepad predajov.

Keď prišla novodobá Octavia na trh, písal sa rok 1996. Pre českú automobilku znamenala prvý model postavený podľa najprísnejších európskych štandardov a bola skutočnou vstupenkou škodovky na náročné západné trhy. Jej predaje prudko rástli a obľuba Octavie nemala konca.

Svoju popularitu si zachovala aj po nástupe druhej generácie Octavie. Vtedy dostal pôvodný model označenie Tour a v ponuke vystupoval ako lacnejšia alternatíva druhej generácie Octavie.

Predaje Octavie Tour sa síce prepadli niekde na úroveň 70 000 kusov ročne, no automobilke to stačilo. Mladá Boleslav vedela, čo v Octavii má a patrične si to aj cenila. Kto si myslí, že Octavia Tour bola lacným výpredajovým tovarom, veľmi sa mýlil. Ambiciózna cena dokázala odradiť nejedného zákazníka, napriek tomu Škoda ešte v roku 2008 predala takmer 80 000 Octavií Tour. V tomto roku to však vyzerá tak, že Škodovka bude spokojná, keď predá aspoň 45 000 kusov. A to je pre vedenie automobilky málo. Za okrúhlym stolom sa tak rozprúdila debata a hlasovanie za ukončenie výroby Octavie Tour na konci roka 2010.

Automobilka však ešte nepovedala posledné slovo a tak o dátume smrti Octavie Tour nakoniec rozhodnú samotní zákazníci a cenová politika Škody.

debata chyba
Články podľa značiek