Opel ukázal novú Astru novinárom

Pre Opel má byť nová Astra rovnako revolučným krokom ako pred časom Insignia. Vo svojom segmente má spôsobiť rozruch, strhnúť na seba všetku pozornosť a sfúknuť Golf VI z povrchu zemského.

15.07.2009 17:13
Opel Astra Foto:
Opel Astra
debata

Astra šla Golfu po krku od nepamäti. Neustále súboje v triede kompaktov sa stali neoddeliteľnou súčasťou automobilového divadla, no s pribúdajúci novými hráčmi začali, najmä v poslednom období, naberať na intenzite.

Opel nechce nechať nič na náhodu, preto sú prípravy na novej Astre najintenzívnejšie aké sme kedy mohli zažiť. Sme svedkami zrodu úplne nového auta, ktoré nemá s predchodcom nič spoločné. Až na meno, ale aj to sa momentálne skloňuje v podobe výrazu „The next generation Astra“, čo len zodpovedá dôležitosti, akú novému kompaktu v automobilke prikladajú.

Zadnej partii dominuje mohutný nárazník. Foto: Opel
Opel Astra Zadnej partii dominuje mohutný nárazník.

Jej dizajn pochopiteľne vychádza z väčšej Insignie, v prípade Astry však nie je jeho úlohou šokovať, ale priniesť sviežu nadčasovosť a veľmi dôležitý dojem kvality.

Interiér poteší novou kvalitou. Foto: Opel
Opel Astra Interiér poteší novou kvalitou.

Osobné stretnutie

Ešte pred premiérou na jesennom frankfurtskom autosalóne sme mali možnosť pozrieť si novú Astru osobne. Úprimne, nebol to sériový kus, ale veľmi realistický model v životnej veľkosti. Na prvý pohľad by ste ho však od skutočného auta nerozoznali. Rozdiel bol len v tom, že pod prednou kapotou nebol žiadny motor a niektoré detaily v interiéri neboli postavené z materiálov, ktoré neskôr nájdete v skutočných sériových autách. Aj tak však predvádzaná Astra pôsobila majestátne a dávala veľmi reálnu predstavu o tom, na čo sa môžeme pripraviť.

Takto novú Astru verejnosť uvidí až v septembri... Foto: Opel
Opel Astra Takto novú Astru verejnosť uvidí až v septembri vo Frankfurte.

Esom v rukáve bude nový podvozok

Nižšia stredná trieda je dnes plná dynamicky schopnej konkurencie, pokiaľ chce teda Opel zaujať, musí prísť s niečím novým. Aktuálna generácia Astry sa v oblasti jazdných vlastností rozhodne nedá nazvať priemernou, no dynamický repertoár nového Golfu, Méganu a večne talentovaného Focusu by novinke so súčasným podvozkom nedal šancu.

Astra predvedie viac pohybového talentu. Foto: Opel
Opel Astra Astra predvedie viac pohybového talentu.

Konštruktérom preto prišiel nárast karosérie pri úpravách podvozku vhod. Vďaka nemu mohli novinku postaviť na nápravy so širším rozchodom (vpredu o 56 mm, vzadu až o 70 mm) a predĺžiť ich rázvor o 71 mm. Už len to pomôže mierne zvýšiť stabilitu a istotu novej Astry na ceste. Len zväčšenie rozmerov by však k potrebnej dokonalosti nestačilo. Predná náprava dostala nový pomocný rám s precíznejším odizolovaním od karosérie aj ramien nápravy a zadnú vlečenú nápravu spojenú torznou priečkou doplnil Wattov priamovod. Jeho účelom je zachytávať priečne sily pôsobiace na nápravu počas jazdy (odľahčenie ložísk v nábojoch) v zákrute a pomáhať udržiavať zadné kolesá čo najkolmejšie k ceste počas celej dráhy ich prepruženia.

Podvozok sa oproti predchodcovi v detailoch... Foto: Opel
Opel Astra Podvozok sa oproti predchodcovi v detailoch zmenil.

Veľkú pozornosť venovali konštruktéri samotnému odizolovaniu podvozkových častí od karosérie. S tým priamo súvisí aj zníženie hmotnosti neodpružených hmôt, preto boli predné spodné priečne ramená vyrobené z hliníka a priečny skrutný stabilizátor z dutého oceľového profilu.

Zadná náprava dostala Wattov priamovod. Foto: Opel
Opel Astra Zadná náprava dostala Wattov priamovod.

Mechanike bude na ceste pomáhať aj elektronika v podobe aktívneho ovládania tlmenia FlexRide. Systém prispôsobuje prácu tlmičov aktuálnemu povrchu, alebo jednoducho počúva pokyny vodiča, ktorý si môže manuálne zvoliť jeden z preddefinovaných stupňov (Standard, Tour, Sport).

Na predvádzacom móle jej to šlušilo. Foto: Opel
Opel Astra Na predvádzacom móle jej to šlušilo.

Vo výbave Astry sa časom pochopiteľne objaví celá plejáda prvkov z Insignie. Presné technické detaily automobilka zatiaľ tají a zverejní ich pravdepodobne až tesne pred samotnou premiérou. Z toho čo sme mohli vidieť je však jasné, že to Opel s novým autom myslí vážne a v blízkej budúcnosti sa s nikým nehodlá preťahovať o žiadne drobné. Útok na triedu kompaktov plánuje precízne a pokiaľ sa všetko podarí podľa dohodnutého scenára, najbližšia konkurencia sa má na čo „tešiť“.

debata chyba
Články podľa značiek