Citroën vypustil do sveta prvé zábery modelu C3

V Citroëne buchli po stole a poslali do sveta prvé oficiálne zábery novej generácie modelu C3. Nečakajte lacný tovar, C3 evidentne túži po prestíži.

29.06.2009 14:14
Citroën C3 Foto:
Citroën C3
debata

Súčasná cé-trojka je stále malé šikovné auto. Vyzerá sviežo a s hustou mestskou premávkou si dokáže poradiť rovnako dobre ako za mlada. Pozrite sa však dôkladnejšie a pod dôsledne naneseným make-upom zbadáte vrásky, ktoré na nej zanechalo osem rokov hektickej aktívnej služby. Veru, súčasná C3 je v dôchodkovom veku a či sa nám to páči, alebo nie, onedlho sa s nami rozlúči.

Za dverami už čaká jej nástupkyňa nesúca rovnaké označenie. Naživo sa nám predstaví až na jesennom frankfurtskom autosalóne, prvé oficiálne informácie však automobilka vypúšťa už v tejto chvíli.

Novinka je dlhšia a širšia ako predchodca. Foto: Citroën
Citroën C3 Novinka je dlhšia a širšia ako predchodca.

Citroën má v poslednom čase neoblomnú chuť nakuknúť do prestížnejších segmentov, ktoré sa hemžia zákazníkmi s túžbou po originalite, vyberaným vkusom a čo je najdôležitejšie, s dostatočne plnými účtami. Dôkazom výpadu smerom hore je aj chystaná línia modelov DS.

S veľkými diskami kolies vyzerá dokonca športovo. Foto: Citroën
Citroën C3 S veľkými diskami kolies vyzerá dokonca športovo.

Ako však dokazuje nový Citroën C3, ani medzi ľudovými autami nuda hroziť nebude. Základné dizajnérskej prvky predchodcu ostávajú zachované, pričom dôležité detaily sú prepracované s takou precíznosťou, že nová cé-trojka pôsobí omnoho dospelejšie. Ako keby sa chcela odpútať od jednoduchosti a úprimnosti predchodcu. Asi to tak už chodí, novinky rastú do všetkých smerov, sú bezpečnejšie, úspornejšie a ich tvary hromadne opúšťajú jednoduchosť. Tá sa dnes vo vyššej spoločnosti nenosí.

Nepripomína vám to vesmírnu loď? Foto: Citroën
Citroën C3 Nepripomína vám to vesmírnu loď?

Nový Citroën C3 je dlhý 3940 mm (+ 80 mm), široký 1710 mm (+ 40 mm) a vysoký 1510 mm (rovnako ako predchodca). Väčšie rozmery sa prejavili aj nárastom batožinového priestoru na rovných 300 litrov.

To obrovské čelné sklo v Citroëne nazývajú Zenith. Foto: Citroën
Citroën C3 To obrovské čelné sklo v Citroëne nazývajú Zenith.

Stvárnenie prednej časti zodpovedá súčasnej produkcii značky s novým tvarom predných svetlometov. Strecha je menej bacuľatá, takže nový Citroën už nevyzerá ako utečenec s Disneyho rozprávky.

Novinkou je obrovské čelné sklo Zenith, ktoré siaha ďaleko za vodičovu hlavu. Údajne má v aute vytvoriť doteraz nepoznanú atmosféru s neobmedzovaným výhľadom do všetkých smerov. V Citroëne sa dokonca zaprisahali, že je to bomba a ani pri priamom protislnku nepocítite žiadne nepríjemné účinky. Každopádne to vyzerá veľmi efektne a odhliadnuc od faktu, že Francúzi sú blázni do skla a všelijakých súťaží o najväčšiu zasklenú plochu, Zenith by mohol k značke prilákať nových zákazníkov.

Nové materiály, vyššia kvalita a viac miesta.... Foto: Citroën
Citroën C3 Nové materiály, vyššia kvalita a viac miesta. To je nový Citroën C3.

Veľmi luxusne sa tvári celý interiér. Prvotriedne materiály, údajne vysoká kvalita a priestor, ktorý súčasná C3 ponúknuť nedokázala. Vytratili sa aj, svojho času pokrokové, digitálne prístroje. Za volantom sú teraz klasické analógové ukazovatele s grafikou podobnou luxusnému modelu C5. Vnímame to ako posun smerov vpred, za neprehľadným otáčkomerom súčasného modelu nám smutno veru nebude.

Digitálne prístroje sú minulosťou, prichádza... Foto: Citroën
Citroën C3 Digitálne prístroje sú minulosťou, prichádza nový štýl.

O technike modelu C3 automobilka veľa neprezradila. Vieme len toľko, že na pohon bude slúžiť paleta súčasných motorov kombinovaná s 5 a 6-stupňovými prevodovkami, neskôr k nim pribudnú dokonca malé trojvalce a v roku 2011 druhá generácia systému Start & Stop.

debata chyba
Články podľa značiek