Jaguar chystá novú generáciu modelu XJ

Súčasná generácia vlajkovej lode tejto britskej automobilky bola predstavená v roku 2002 a jej výroba sa už pred pár dňami ukončila. Nový model bude oficiálne predstavený 9. júla v Londýne. Vtedy začne Jaguar už aj prijímať objednávky na novú generáciu modelu XJ.

21.04.2009 19:18
Jaguar XJ Foto:
Aj nová generácia Jaguaru XJ bude mať celohliníkovú konštrukciu.
debata

O novej generácii vrcholného modelu značky toho zatiaľ veľa nevieme. K dispozícii máme iba jediný obrázok a video, v ktorom z nového modelu neuvidíte o nič viac. Napriek tomu vedenie automobilky potvrdilo niekoľko technických detailov o nasledujúcej generácii vlajkovej lode automobilky.

Ako je to u Jaguaru zvykom, aj u novej generácie je kladený veľký dôraz na nízku pohotovostnú hmotnosť. Podobne ako dosluhujúca generácia, aj tá nová bude mať hliníkovú konštrukciu. Vrcholnou motorizáciou pod kapotou nového modelu XJ by mal byť známy päťlitrový vidlicový osemvalec preplňovaný kompresorom. Ten produkuje 375 kW (510 k) výkonu a železničných 625 Nm krútiaceho momentu. Rovnaká pohonná jednotka, avšak bez kompresora, dosahuje maximálny výkon 283 kW (385 k) a krútiaci moment 516 Nm. Nebude chýbať ani nový trojlitrový vznetový šesťvalec, ktorý disponuje výkon 200 kW (271 k) a neuveriteľne vysokým krútiacim momentom – 600 Nm.

debata chyba
Články podľa značiek