Mazda CX-5 zaútočí novými technológiami

CX-5 je prvým modelom obsahujúcim balík technológií Skyactiv, zameraných na zníženie spotreby paliva a zvýšenie radosti z jazdy.

07.11.2011 11:44
Mazda CX-5 Foto:
Dizajn crossoveru namiereného proti VW Tiguan či Mitsubishi ASX čerpá inšpiráciu zo štúdií Mazda Minagi a Shinari.
debata (1)

Nový crossover Mazda CX-5 nie je pre japonskú Mazdu len úplne novým modelom, ktorý má namierené proti Volkswagenu Tiguan, Mitsubishi ASX či Subaru Forster, ale najmä veľkým technologickým zlomom. CX-5 je totiž prvým modelom obsahujúcim balík technológií Skyactiv, zameraných na zníženie spotreby paliva a zvýšenie radosti z jazdy. Nové sú motory, prevodovky, dizajn, ergonómia, ako aj konštrukcia karosérie či podvozku. Pritom sa však Mazda snažila vyhnúť nákladným technologickým riešeniam a zamerala sa na využitie rezerv.

Mazda zapracovala aj na výbornej aerodynamike. Foto: Mazda
Mazda CX-5 Mazda zapracovala aj na výbornej aerodynamike.

Dĺžkou 4555 mm zapadá CX-5 medzi Tiguan a Forester, patrí teda medzi kompaktnejšie vo svojej triede. Zas až taký drobček to však nie je. Na veľkú Mazdu CX-7 stráca len 12 cm a na rázvore dokonca len päť.

Rozmery
Dĺžka/šírka/výška (mm) 4540/1840/1670
Rázvor náprav (mm) 2700
Batožin. priestor/nádrž (l) 500 – 1755/56 (4×2), 58 (4×4)

Dizajn rozvíja nový štýl Kodo – Soul of Motion, predstavený na konceptoch 4-dverového kupé Shinari, ale najmä na crossoveri Minagy, ktorý bol jasným avízom skorého príchodu sériového modelu. Dominuje mu nová maska inšpirovaná profilom krídla a svalnaté línie, viditeľné najmä na blatníkoch. Výsledný dojem má zdôrazniť dynamiku, pevnosť a spoľahlivosť. Dôslednou prácou v aerodynamickom tuneli vrátane optimalizácie prúdenia vzduchu v oblasti podvozku sa podarilo dosiahnuť koeficient odporu Cd 0,33, ktorým CX-5 patrí k najlepším v triede.

Vysokopevnostná oceľ znižuje výslednú hmotnosť. Foto: Mazda
Mazda CX-5 Vysokopevnostná oceľ znižuje výslednú hmotnosť.

V konštrukcii karosérie Skyactiv-Body sa tiež vo veľkom množstve uplatnila vysokopevnostná a ultra vysokopevnostná oceľ. To znamená pevnú konštrukciu a nízku hmotnosť.

Všetko je navrhnuté tak, aby to bolo čo najľahšie. Foto: Mazda
Mazda CX-5 Všetko je navrhnuté tak, aby to bolo čo najľahšie.

Interiér ponúka podľa Mazdy vynikajúcu ergonómiu zameranú najmä na vodiča, ale aj kvalitu spracovania. V doteraz nevídanom rozsahu nasadila Mazda mäkké plasty, ale aj saténový chróm na všetkých miestach, ktoré najčastejšie prichádzajú do kontaktu s rukami. Napríklad na volante alebo vnútorných kľučkách dverí.

Interiér prináša nielen dostatok miesta, ale aj... Foto: Mazda
Mazda CX-5 Interiér prináša nielen dostatok miesta, ale aj nové multimediálne rozhranie HMI s dotykovým displejom a intuitívnym otočným ovládačom.

Posádka bude mať k dispozícii dostatok priestoru, a to aj na zadných sedadlách, ponúkajúcich na nohy až 997 mm. Batožinový priestor so základným objemom 500 litrov možno zväčšovať vďaka variabilným zadným sedadlám deleným v pomere 40:20:40 a systému jednoduchého sklápania Karakuri z priestoru kufra. Po sklopení každého z častí sedadiel vzniká úplne vodorovná ložná plocha.

Kufor Mazdy CX-5 uspokojí už svojim základným... Foto: Mazda
Mazda CX-5 Kufor Mazdy CX-5 uspokojí už svojim základným objemom 500 l.

Užívateľskou novinkou je multimediálne rozhranie HMI kombinujúce po prvýkrát dotykový centrálny 5,–palcový displej a intuitívny ovládač na stredovom tuneli. Počas jazdy je vhodnejšie ovládať funkcie, napríklad najnovšiu navigáciu TomTom, intuitívne cez ovládač, kým pri stojacom vozidle pomocou dotykov obrazovky. V bezpečnostnom portfóliu pribudli úplne nové systémy ako Smart City zabraňujúci automatickým brzdením nárazom do rýchlosti 30 km/h, monitorovanie vozidiel prichádzajúcich zozadu, asistent udržiavania v jazdnom pruhu či bi-xenónové svetlá s automatickým prepínaním diaľkového režimu. Ako prvá Mazda ponúkne CX-5 prémiový Surround Sound Systém.

Pod kapotou sa odohrala skutočná revolúcia, hoci Mazda obišla trend downsizingu. Atmosférický benzínový motor 2.0 Skyactiv-G (118, 121 kW) nemá síce módne turbodúchadlo, ale zato priamy vstrek paliva, znížené vnútorné trenie, ale najmä rekordný kompresný pomer (14,0:1) spomedzi všetkých sériových agregátov. Pritom si vystačí s bežným 95-oktánovým palivom. To znamená účinnosť zvýšenú o 15 % percent a rovnaké zníženie spotreby. Na 100 km si CX-5 vystačí so šiestimi litrami paliva.

Nové motory Skyactiv s extrémnym kompresným... Foto: Mazda
Mazda CX-5 Nové motory Skyactiv s extrémnym kompresným pomerom prinášajú úsporu paliva až do 20 %.

Ešte úspornejší je diesel 2.2 Skyactiv-D (110 129 kW), ktorý má paradoxne najnižší kompresný pomer (14,0:1) zo všetkých dieselov. Vďaka tomu sa jeho pracovné pásmo posunulo až do 5200 otáčok. Vysokú účinnosť zabezpečí dvojstupňové prepĺňanie. Emisnú normu Euro VI plní aj bez dodatočnej úpravy výfukových plynov. Spotreba pritom klesla až o 20 % na neuveriteľných 4,5 litra.

Na úspornosti sa však podieľa aj sériový stop-štart systém a nové 6-stupňové prevodovky – automatická Skyactiv-Drive a manuálna Skyactiv-MT. Obe patria k najľahším, najmenším, ale aj najúčinnejším. Automat má podľa Mazdy vďaka účinnému uzamykaniu hydrodynamického meniča minimálne straty a charakteristiku radenia podobnú dvojspojkovým prevodovkám DSG. V ponuke budú verzie s pohonom prednej (FWD), ale aj oboch náprav (AWD).

Zásadné zmeny neobišli ani podvozok Skyactiv-Cassis. Predné tlmičové vzpery McPherson dopĺňa zadná náprava multi-link. Komfort jazdy ťaží z veľkého rázvoru a dopredu sklonených tlmičov zadných kolies, ktoré zvyšujú pohodlie jazdy. Nový je aj adaptívny elektrický posilňovač riadenia a brzdy. Všetky ovládacie prvky ponúkajú podľa Mazdy vynikajúcu spätnú väzbu, čo bolo cieľom jej vývoja.

Nová Mazda CX-5 absolvovala svetovú premiéru na nedávnom frankfurtskom autosalóne a na náš trh sa dostane na jar budúceho roka.

Technické údaje
Motor 2.0 Skyactiv-G (4×2) 2.2 Skyactiv-D (4×2) 2.2 Skyactiv-D (4×4)
Zdvihový objem (ccm) 1997 2184 2184
Max. výkon (kW/ot.) 121/6000 110/4500 129/4500
Max. krút. moment (Nm/ot.) 210/4000 380/1800 420/2000
Spotreba na 100 km (l) 6,0 (4×2) 4,5 (4×2)
1 debata chyba
Články podľa značiek