Ford predstavil oplastovaný Focus X Road

Ford je ďalšou automobilkou, ktorá podľahla hlasom zákazníkov volajúcich po plastoch a drsnejšom vzhľade bežných modelov. Kombi verziu modelu Focus preto v automobilke vyzbrojili kopou čiernych plastov, nápismi X Road a ukázali ju na autosalóne v Amsterdame.

03.04.2009 11:31
Ford Focus X Road Foto:
Ford Focus X Road
debata

Ford Focus X Road nie je žiadnou štúdiou, ale reálnym modelom, ktorý je výsledkom požiadaviek zákazníkov. Klasické kombi verzie ozvláštnené kilogramami čiernych plastov si totiž v dnešnej dobe nachádzajú stále viac priaznivcov, ktorí tak môžu na vlastnej koži zažiť omamný pocit z vlastníctva auta vzdialene pripomínajúce SUV. Na obranu oplastovaných klasických „kombíkov“ však treba uviesť, že ich majitelia do terénu takmer vôbec nejazdia a svoje autá vyzužívajú rovnako ako majitelia SUV najmä na cestách. Na rozdiel od SUV jazdia tieto menšie autá úspornejšie (vďaka nižšej hmotnosti, menším pasívnym odporom a menšej čelnej ploche) a ich nadobúdacia cena dosahuje podstatne nižších a rozumnejších hodnôt.

Nečakajte žiadne dramatické koncovky výfuku. Foto: Ford
Ford Focus X Road Nečakajte žiadne dramatické koncovky výfuku.

Ford však na rozdiel od najbližšej konkurencie (Škoda Octavia Scout, Saab 9–3X, atď) svoj Focus nevybavil pohonom všetkých kolies ani zvýšenou svetlou výškou. Majitelia sa tak budú tešiť naozaj len zo vzhľadu upraveného plastovým olemovaním blatníkov, podbehov a masívnejšími nárazníkmi s imitáciou nájazdových plechov.

Na pohon automobilka vybrala zatiaľ jediný motor a to benzínový štvorvalec 1.8 Flexifuel s výkonom 92 kW (125 k) a maximálnym krútiacim momentom 150 Nm.

Ford Focus X Road Foto: Ford
Ford Focus X Road Ford Focus X Road

Focus X Road má poháňané výlučne predné kolesá.

Ani miesto predstavenia nie je náhodné, Ford chce totiž upravený Focus X Road zatiaľ ponúkať výlučne na holandskom trhu. V prípade veľkého záujmu však nie je vylúčené ani jeho rozšírenie na ostatné európske trhy.

debata chyba
Články podľa značiek