Volkswagen predstavil Golf GTD

Na prebiehajúcom autosalóne v Lipsku predstavil Volkswagen vznetovú verziu modelu GTI. Pod kapotou má uložený dvojlitrový turbodiesel a nesie označenie GTD. Disponuje výkonom 125 kW (170 k), no spotrebuje iba 5,3 litra nafty na 100 km.

29.03.2009 10:38
Volkswagen Golf GTD Foto:
Na lištách masky chladiča nenájdete typickú červenú farbu, ale chróm.
debata

Volkswagen sa už nechcel iba nečinne prizerať predajným úspechom vznetovej Octavie RS a Leonu FR TDI. Obidve tieto autá sú vlastne športovými verziami bežných koncernových modelov, avšak so vznetovým agregátom pod kapotou. Konkrétne s novým dvojlitrovým turbodieselom využívajúcim technológiu priameho vstrekovania paliva Common rail. V obidvoch autách dosahuje tento motor výkon 125 kW (170 k) a krútiaci moment 350 Nm. Výnimkou nie je ani Volkswagen Golf šiestej generácie s označením GTD.

Volkswagen Golf GTD Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf GTD Volkswagen Golf GTD

Skratka GTD nie je žiadnou novinkou. Prvýkrát ju Volkswagen použil tak isto pri vznetovej verzii Golfu GTI. Vtedy sa však písal rok 1982. Benzínový Golf GTI dosahoval výkon 82 kW (112 k), no modelu GTD muselo stačiť 51 kW (69 k). Všetci však vieme, že všetky dieselové agregáty ťažia z krútiaceho momentu. Nová verzia produkuje 350 Nm od 1750 do 2500 ot./min. Na stovku zrýchľuje Golf GTD za 8,1 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 222 km/h.

Volkswagen Golf GTD Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf GTD Volkswagen Golf GTD

Zvonku je verzia GTD veľmi podobná so športovou verziou GTI. Maska chladiča s červenými lištami je však vyhradená iba pre čistokrvný model GTI. Podobne ako dve koncovky výfuku, každá na jednej strane. Verzia GTD má totiž jednu dvojitú koncovku na ľavej strane.

Volkswagen Golf GTD Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf GTD Volkswagen Golf GTD

V interiéri nájdete športové sedadlá s podobným čalúnením, aké má verzia GTI a rovnaký trojramenný kožený volant, ktorý je v spodnej časti zarovnaný. Štandardom je šesťstupňová manuálna prevodovka, no k dispozícii je aj šesťstupňové DSG-čko. Golf GTD sa začne predávať v máji a jeho cena na nemeckom trhu je stanovená na 27 425 €, čo je o 825 € viac, ako stojí benzínový Golf GTI.

debata chyba
Články podľa značiek