Lancia Thesis končí

Pre originálnu limuzínu Lancia Thesis je tento rok posledným. Vedenie automobilky tento krok avizovalo už minulý rok, čo je však pre priaznivcov veľkej Lancie horšie, Thesis nedostane žiadneho nástupcu.

17.03.2009 13:13
Lancia Thesis Foto:
Lancia Thesis
debata

Lancia Thesis sa predstavila v roku 2002. Jej originálny dizajn mal na svedomí Mike Vernon Robinson a už v čase príchodu spôsobil v pokojných vodách vyššej strednej triedy poriadnu búrku. Minimálne v porovnaní s predchodcom, Lanciou Kappa pôsobil Thesis ako z inej galaxie.

Tak originálne zadné svetlá dodnes v tomto... Foto: Lancia
Lancia Thesis Tak originálne zadné svetlá dodnes v tomto segmente nikto nemá.

Jeho originálne tvary a nadčasový dizajn stál však paradoxne za jeho slabými predajnými výsledkami. Klienti vyššej strednej triedy sú až príliš konzervatívni a hoci sa našlo niekoľko odvážnejších zákazníkov túžiacich po skutočnej elegancii a nekonfekčnom aute, stále ich bolo málo na to, aby zvrátili blížiaci sa koniec tohto umeleckého diela na kolesách. Pre dotvorenie obrazu uvedieme, že v Nemecku (najväčší a najnáročnejší európsky automobilový trh) sa v minulom roku predalo len 33 modelov Thesis. Tento rok to nevyzerá lepšie, pretože tu je k dispozícii posledných 35 kusov. Kto tak chce získať tento nevšedný luxusný sedan, má poslednú šancu. V celej Európe sa v roku 2008 predalo 583 kusov tejto veľkej Lancie.

Palubná doska pôsobí stále veľmi moderným dojmom. Foto: Lancia
Lancia Thesis Palubná doska pôsobí stále veľmi moderným dojmom.

Lancia si v posledných rokoch zakladá na luxuse a Thesis je dodnes jej výkladnou skriňou. V jeho interiéri tak nájdete najlepšie materiály a veľké plochy jemnej kože. Výskyt tvrdých plastov výrobca obmedzil na minimum.

Červená koža jej v interiéri pristane. Foto: Lancia
Lancia Thesis Červená koža jej v interiéri pristane.

Karoséria s rozmermi 4888 × 1830 × 1470 mm ponúka dostatok vnútorného priestoru, ktorý je navyše podporený aj slušným rázvorom 2803 mm.

Vzadu vládnu slušné priestorové pomery. Foto: Lancia
Lancia Thesis Vzadu vládnu slušné priestorové pomery.

V poslednom roku produkcie je pre Thesis k dispozícii už len naftový prepĺňaný päťvalec 2.4 JTD s výkonom 136 kW (185 k). V minulom roku mohli zákazníci voliť aj benzínové päťvalce 2.4 20V (125 kW/170 k) a 2.0 20V Turbo (136 kW/185 k). Zaujímavosťou je, že pod kapotou Lancie Thesis sa nikdy neobjavil štvorvalec. Na výber boli len radové päťvalce alebo motory V6. Najväčším z nich bol 3.2 V6 24V s výkonom 169 kW (230 k).

debata chyba
Články podľa značiek