Tatra bojuje s klesajúcim dopytom po nákladných autách

Kopřivnická automobilka Tatra tento rok bojuje s klesajúcim dopytom a prepadom objednávok. Podľa hrubých odhadov tento rok klesnú objednávky približne o 40 percent. Tatra situáciu rieši výrazným šetrením na všetkých možných miestach.

16.03.2009 14:36
Tatra T 163 JAMAL Foto:
Tatra T 163 JAMAL
debata

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka má automobilka Tatra približne o 40 % menej objednávok, čo jej výrazne komplikuje situáciu. Pokles záujmu samozrejme nesúvisí s klesajúcou kvalitou výroby, ale s celosvetovou hospodárskou krízou, ktorá nepríjemne zasiahla aj trh s ťažkými nákladnými autami.

Vedenie Tatry sa rozhodlo šetriť na všetkom, okrem kvality výstupných vozidiel. Podnik tak šetrí s energiami, počkať musí aj obnova technologických zariadení a investície do celkového zariadenia závodu. Šetrí sa aj na platoch a to nielen v robotníckych funkciách, ale aj medzi vedením podniku. Vedenie inú možnosť nemá a keď chce prežiť, opasky si musia utiahnuť všetci. Pokiaľ sa v priebehu roka situácia trochu zlepší, automobilka by mohla skončiť v čiernych číslach.

Od začiatku tohto roka muselo spoločnosť opustiť 580 zamestnancov, momentálne pracuje v Tatre 3300 zamestnancov.

Ešte v roku 2008 spoločnosť Tatra oficiálne oznámila, že v roku 2010 sa chce vrátiť k výrobe osobných vozidiel. Výrobný program by zahŕňal až tri rôzne modelové rady osobných vozidiel. Tento ambiciózny plán narušila až momentálna kríza. Po jej opadnutí však Tatra hodlá rozbehnúť spomínanú produkciu osobných modelov naplno.

V roku 2006 predala Tatra 1607 vozidiel, v roku 2007 to už bolo 2453 áut. Výsledky za rok 2008 nie sú k dispozícii. Momentálne ovládajú automobilku štyria veľkí akcionari, ktorí kontrolujú až 92 % akcií. Zvyšných 8 % majú v rukách zamestnanci automobilky.

debata chyba
Články podľa značiek