Volkswagen Touareg chce byť ekologickejší

V záplave prichádzajúcich hybridov nechce chýbať ani Volkswagen Touareg. Ekologicky orientovaní konštruktéri si vzali do parády verziu s benzínovým motorom 3.0 V6 TSI, doplnili ju o elektromotor a výslednú spotrebu znížili o 25 percent.

03.02.2009 13:30
Volkswagen Touareg Foto:
Volkswagen Touareg
debata

Volkswagen v súčasnosti pre Touareg ponúka benzínové aj naftové motory, no nech je toto veľké SUV poháňané akýmkoľvek konvenčným spaľovacím motorom, stále nepatrí medzi ekologických premiantov. S tým musí Volkswagen v budúcnosti niečo urobiť, preto sa pustil do intenzívneho vývoja jeho hybridnej verzie.

Už teraz je známe, že pohon bude zabezpečovať benzínový motor 3.0 V6 TSI s výkonom 245 kW (333 k), ktorému bude asistovať elektromotor s výkonom 38 kW (52 k) a krútiacim momentom až 300 Nm. Vďaka sile elektromotora dokáže hybridný Touareg zvládať jazdu do 50 km/h iba na elektrický pohon a s nulovými emisiami. V hybridnom SUV sa zároveň predstaví nová osemstupňová automatická prevodovka. Hodnotu výslednej spotreby výrobca zatiaľ nezverejnil, uviedol len toľko, že v porovnaní s bežnou benzínovou verziou spotrebuje hybrid približne o 25 percent menej paliva.

 
Hybridný Touareg dostane ľahší medzinápravový... Foto: Volkswagen
Volkswagen Touareg   Hybridný Touareg dostane ľahší medzinápravový diferenciál Torsen.

Kvôli nižšej spotrebe bude auto vybavené start-stop systémom a upraveným alternátorom, ktorý dokáže počas brzdenia rekuperovať energiu. Tá sa bude ukladať v nikel metal-hydridových akumulátoroch slúžiacich na pohon elektromotora.

Podľa konštruktérov nebude hybridný systém nijako obmedzovať terénne schopnosti auta. Aby aspoň čiastočne kompenzovali hmotnosť akumulátorov a prídavného elektromotora, bude hybridný Touareg vybavený odľahčenou verziou medzinápravového diferenciálu Torsen.

Presný termín uvedenia hybridného Touaregu na trh zatiaľ ostáva tajomstvom.

debata chyba
Články podľa značiek