Dacia dostane nové motory

Rumunská Dacia obohacuje motorovú paletu svojich modelov Logan a Sandero o nový základný benzínový motor s objemom 1,2 litra a výkonom 55 kW (75 k). V ponuke pribudnú aj doterajšie agregáty 1.4i a 1.6i upravené na spaľovanie LPG alebo zmesi benzínu a etanolu E85.

02.02.2009 14:17
Dacia Sandero1 Foto:
Obrubníky ani nekvalitné cesty Sanderu na rozdiel od mnohých súperov jednoducho nerobia problémy.
debata

Dacia bola vždy racionálnou voľbou, ktorá v sebe spájala robustnú konštrukciu, prekvapivú mechanickú odolnosť a staršie, rokmi preverené motory. Automobilka mala k dispozícii agregáty, ktoré Renault už nepotreboval, no svojimi parametrami stále vyhovovali dynamicky nenáročnej prevádzke. V týchto dňoch však dostala Dacia k dispozícii moderný agregát s objemom 1,2 litra a šestnásťventilovou technikou, ktorý sa aktuálne montuje aj do modelov Twingo, Clio a Modus. V Dacii Logan a Sandero bude agregát vyladený na 55 kW (75 k) a dosiahne kombinovanú spotrebu 5,4 l/100 km. Tento motor sa zároveň stáva najekologickejším benzínovým motorom v ponuke Dacie. Kvôli zníženiu spotreby a výsledných emisií boli voľnobežné otáčky štvorvalca 1.2 16V znížené na hranicu 650 ot./min.

Ekonomickou a ekologickou voľbou budú aj dva doterajšie motory s objemami 1,4 litra (55 kW/75 k) a 1,6 litra (64 kW/87 k) upravené na spaľovanie LPG. V mieste, kde je v konvenčnej Dacii rezervná pneumatika, je teraz upravená nádrž na LPG. Motory dosahujú v porovnaní so svojimi čisto benzínovými verziami o málo vyššiu spotrebu, no konečné emisie výrazne klesli. Pri vyčerpaní obidvoch palivových nádrží (benzín + LPG) dokážu Dacie LPG bez tankovania najazdiť takmer 1200 kilometrov.

Na vybrané trhy Európy sa dostane aj verzia upravená na spaľovanie E85. V niektorých krajinách majú autá spaľujúce E85 výrazné daňové úľavy, Dacia počíta s výraznými predajmi jej modelov E85 najmä na týchto trhoch.

debata chyba
Články podľa značiek