Končí aj Chrysler PT Cruiser

Automobilový svet príde o ďalší originálny model. Chrysler sa rozhodol ukončiť výrobu známeho modelu PT Cruiser. V dôsledku stále sa prehlbujúcej finančnej krízy samozrejme automobilka ani neuvažuje nad nástupcom. Po deviatich rokoch sa tak po modeli PT Cruiser zľahne zem.

30.01.2009 09:05
Chrysler PT Cruiser Foto:
Chrysler PT Cruiser
debata

PT Cruiser bol v čase svojho predstavenie prijatý s nadšením a jeho predaje sa na domácom americkom trhu rozbehli podľa predstáv výrobcu. Retro model s netradičným dizajnom sa pozrel aj do Európy, kde síce predajné rekordy nelámal, no jeho prítomnosť bola vítaným spestrením vtedajšej ponuky.

Technicky však už v čase svojho predstavenia nebol PT Cruiser ničím prevratným a tak sa predával najmä vďaka svojmu atraktívnemu kabátu. S pokrokom a vývojom automobilovej techniky začal starnúť a v predajných štatistikách strácal jednu pozíciu za druhou. Kým v roku 2001 sa z tohto modelu predalo slušných 150 000 kusov, v roku 2008 už len necelá tretina z toho. Nepomohli ani výrazné zľavy.

Prehlbujúca sa finančná kríza a neustále problémy automobilky nakoniec uľahčili rozhodovanie, čo bude s PT-čkom ďalej. Pod vplyvom súčasných okolností padlo definitívne rozhodnutie o zastavení jeho výroby bez akéhokoľvek nástupcu. Výroba modelu PT CRuiser sa zastaví v polovici roka 2009.

Chrysler PT Cruiser Convertible nedosiahol... Foto: Chrysler
Chrysler PT Cruiser Chrysler PT Cruiser Convertible nedosiahol želaný úspech.

Prekvapujúcou informáciou však je, že majiteľ automobilky Chrysler, spoločnosť Cerberus, rozbehol jednania s čínskymi podnikateľmi o odkúpení práv na výrobu tohto modelu čínskym automobilkám. Originálny Chrysler tak možno nakoniec prežije. Otázne je len, ako si s tým poradí prípadný nový čínsky majiteľ.

debata chyba
Články podľa značiek