Prezident USA dostane nový Cadillac

Barack Obama bude vo svojej prezidentskej funkcii chránený novou opancierovanou limuzínou. Opäť ňou bude výrazne upravený Cadillac DTS, ktorý je od svojho obrneného predchodcu rovnakej značky takmer na nerozoznanie.

15.01.2009 15:23
Cadillac Foto:
Cadillac
debata

Presné technické špecifikácie sú samozrejme veľmi dobre utajené, zo zverejnených informácií je však jasné, že aj nová limuzína vychádza z modelu DTS. Cadillac DTS však pripomína len karosériou, platforma údajne pochádza z SUV Chevrolet Suburban. Zodpovedá tomu aj vyššia stavba karosérie. Platforma totiž musí zvládať pohotovostnú hmotnosť takmer 8 ton. Toľko totiž váži nová prezidentská limuzína. Jej karoséria je tvorená niekoľkými vrstvami vysokopevnostnej ocele, kevlarových vlákien a tlmiacich materiálov. Všetky sklá sú samozrejme nepriestrelné, čelné je hrubé približne 150 mm. Kabína je vzduchotesná a doplnená nádržami s vlastným vzduchom. Streľbe a nastraženým náložiam musia odolať aj zosilnené pneumatiky, ktoré sú vybavené prídavným dofukovaním. Nepotvrdené informácie dokonca hovoria o tom, že v interiéri sú ukryté aj krvné konzervy s prezidentovou krvnou skupinou.

Najnovšia limuzína odolá útoku raketou Stinger. Foto: Cadillac
Cadillac Najnovšia limuzína odolá útoku raketou Stinger.

Pre prípad rýchleho úniku je motor vybavený prídavným vstrekovaním oxidu dusného (nitro), ktorý dokáže krátkodobo zvýšiť výkon auta až na 736 kW (1000 k). Podľa dostupných údajov prezidentská limuzína ochráni svoju posádku aj v prípade zásahu raketou Stinger.

Používanie upravených Cadillacov odštartoval... Foto: Cadillac
Cadillac Používanie upravených Cadillacov odštartoval Ronald Reagan.

Odchádzajúci prezident, George W. Bush dostal v roku 2001 k dispozícii Cadillac Deville. Po troch rokoch aktívnej služby bol vymenený za novší a ešte bezpečnejší Cadillac DTS. Barack Obama dostane jeho vylepšenú verziu. Doterajšia limuzína ostane k dispozícii pre tajnú službu.

debata chyba
Články podľa značiek