Audi Sportback Concept je odhalené

Na práve prebiehajúcom Detroitskom autosalóne je v stánku Audi najväčšou hviezdou štúdia Audi Sportback Concept, ktorá je predobrazom sériového Audi A7. To sa má stať jedným z najvýraznejších hráčov pomerne mladého segmentu luxusných štvordverových kupé.

13.01.2009 11:25
Audi A7 Foto:
Audi A7
debata

Štúdia Sportback Concept má byť veľmi podobná chystanému sériovému modelu A7. Základné línie karosérie, vrátane splývajúcich zadných partií sa do výroby dostanú takmer určite. Pri sériovom modeli však čakajte poupravenú prednú masku, menej radikálne predné svetlomety a kolesá s rozumnejším priemerom. Vystavená štúdia lákala okoloidúcich 21-palcovými diskmi a detailmi karosérie, ktoré naznačovali jej koncepčný charakter. Každopádne sa zamaskované prototypy Audi A7 veselo preháňajú už dlhší čas po testovacích tratiach, takže sa dá predpokladať, že model A7 je takmer hotový a momentálne sa dolaďujú posledné detaily pred oficiálnym predstavením sériovej verzie.

Štúdia má až 21-palcové disky kolies. Foto: Audi
Audi A7 Štúdia má až 21-palcové disky kolies.

Karoséria Sportback Concept je dlhá 4950 mm, široká až 1930 mm a vysoká 1400 mm. Veľkorysé rozmery karosérie naznačujú, že A7 má namierené proti Mercedsu CLS, či chystanému Porsche Panamera. Základné Audi A7 by dokonca mohlo ohroziť aj lepšie vybavené verzie sesterského štvordverového kupé Passat CC.

Zadné partie prinášajú pre Audi úplne nové tvary. Foto: Audi
Audi A7 Zadné partie prinášajú pre Audi úplne nové tvary.

Vystavená štúdia mala pod kapotou naftový šesťvalec 3.0 TDI V6 s výkonom 165 kW (225 k) a krútiacim momentom 550 Nm. Naftový motor spolupracoval so sedemstupňovou prevodovkou S-Tronic. Audi použilo v motore niekoľko nových ekologických technológií, vďaka ktorým naň mohli nalepiť štítok „Clean Diesel“. Čo je však dôležitejšie je skutočnosť, že s prehľadom spĺňa emisnú normu Euro 6. Maximálna rýchlosť konceptu je 245 km/h. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,9 s a jeho motor dosahuje kombinovanú spotrebu 5,9 l/100 km.

Drevené obklady prezrádzajú luxusný charakter... Foto: Audi
Audi A7 Drevené obklady prezrádzajú luxusný charakter interiéru.

Silnému motoru sú prispôsobené aj keramické brzdy. Vpredu sa šesťpiestikové strmene opierajú do kotúčov s priemerom 380 mm, vzadu majú keramické kotúče priemer 356 mm.

Vzadu sa pohodlne odvezú dvaja cestujúci. Foto: Audi
Audi A7 Vzadu sa pohodlne odvezú dvaja cestujúci.

Interiér je štvormiestny, pričom ani zadní pasažieri by nemali mať problém s miestom na hlavu. Za nimi sa konštruktérom podarilo vytvoriť batožinový priestor s objemom 500 litrov.

debata chyba
Články podľa značiek