Honda zastavila vývoj nástupcu legendárneho modelu NSX

Finančná kríza priniesla ďalšiu obeť. Je ňou nástupca legendárneho modelu Honda NSX. Automobilka toto rozhodnutie dlho zvažovala, no veľký prepad ziskov jej nedal inú možnosť. Súčasná situácia výkonnému kupé jednoducho nepraje.

19.12.2008 11:39
Honda NSX Foto:
Legendárna Honda NSX sa svojho nástupcu žiaľ nedočká.
debata

Správa o ukončení sľubného vývoja japonského superšportu je o to smutnešia, že prototyp bol už takmer dotiahnutý do sériovej podoby. Napriek tomu by si jeho úplná finalizácia vyžiadala ešte nejaké peniaze a tie v pokladnici Hondy momentálne chýbajú. Automobilka oficiálne ohlásila prepad zisku v porovnaní s minulým rokom približne o dve tretiny, čo je alarmujúci výsledok.

Ako prvé prišli pri škrtaní nákladov na rad účasť v seriáli F1 a v americkom šampionáte superbikov. Ukončenie rozbehnutého vývoja nástupcu NSX je len ďalším bolestným krokom.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií sa v Honde chystali na výrobu najsilnejšieho sériového japonského auta. Vozidlo malo mať za prednou nápravou uložený benzínový motor V10 s výkonom okolo hodnoty 441 kW (600 k), ktorý by svoju silu prenášal na všetky štyri kolesá prostredníctvom nového inteligentného pohonu SH-AWD predstaveného v Honde Legend. Honda NSX by tak dostala viac než len dôstojného nástupcu.

Práve prebiehajúca kríza pravdepodobne na nejaký čas zastaví vývoj nástupcov aj ostatných špor­tových modelov okrem Civicu Type-R. S veľkou pravdepodobnosť tak nedostane nástupcu ani roadster S2000, s ktorým sa rozlúčime už budúci rok.

debata chyba
Články podľa značiek