Mercedes-Benz ukázal budúcu triedu B

Automobilka Mercedes-Benz predvedie v Detroite trojicu príbuzných ekologických konceptov, ktoré sú zároveň nenápadným predobrazom budúcej triedy B. Štúdie rozvíjajú myšlienku zelenšej budúcnosti a posúvajú ekologické technológie bližšie k realite.

15.12.2008 12:31
Mercedes-Benz Foto:
Trojica konceptov Mercedes-Benz sa ukáže v januári 2009 v Detroite.
debata

Prvou štúdiou z ekologického trojlístka bude „čistokrvný“ elektromobil BlueZero E-Cell, ktorého pohon zabezpečí elektromotor s výkonom 100 kW (136 k) a krútiacim momentom 320 Nm. Energiu bude čerpať z líthium-iónových akumulátorov, ktoré autu zabezpečia dojazd 200 km. Ich úplné nabitie má trvať len 4 hodiny, pričom už po dvoch hodinách dobíjania majú akumulátory energiu na dojazd 100 km.

Zadné svetlá prezrádzajú tvar budúcich... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Zadné svetlá prezrádzajú tvar budúcich sériových svetlometov.

Druhým konceptom je hybrid BlueZero E-Cell Plus, ktorý je poháňaný elektromotorom a benzínovým prepĺňaným trojvalcom. Pochádza zo Smartu a v optimálnych podmienkach slúži len na dobíjanie akumulátorov. V prípade potreby sa však dokáže pripojiť k elektromotoru a pomôcť k dynamickejšej jazde. Kombinovaná spotreba tohto hybridu je 4,5 l/100 km, čo mu zabezpečí dojazd približne 600 km.

Interiér štúdií nemá ďaleko k realite. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Interiér štúdií nemá ďaleko k realite.

Tretím a technologicky najnáročnejším konceptom je BlueZero F-Cell poháňaný palivovými článkami poslednej generácie. Celý systém palivových článkov poskytuje energiu porovnateľnú s konvenčným naftovým dvojlitrovým motorom. Rozmery nádrží na vodík sa podstatne zmenšili, čím nádrže uvoľnili miesto pre posádku. V aute sa tak odvezie päť pasažierov, ktorí majú k dispozícii batožinový priestor s objemom 500 litrov. S vývojom palivových článkov Mercedes-Benz buduje aj rozsiahlu sieť čerpacích vodíkových staníc, ktoré sú podmienkou masovejšieho rozšírenia áut s palivovými článkami.

debata chyba
Články podľa značiek