Kia navarila zelenú polievku

Čoraz populárnejšia téma znižovania emisií a ekologických vozidiel sa nevyhla ani automobilke Kia. Na parížskom autosalóne preto automobilka predstavila model cee´d vybavený pomocným elektromotorom a lítiovou batériou. Vozidlo je zatiaľ len konceptom, no sériová výroba je na spadnutie.

09.10.2008 12:21
Kia Foto:
Hybridný model Kia cee´d by sa mal dostať do sériovej výroby už v roku 2010.
debata

Kórejský výrobca práve v týchto dňoch predstavuje na parížskom autosalóne okrem iného aj model cee´d vybavený pomocným elektromotorom a lítiovou batériou. Zariadenie je zatiaľ v štádiu prototypu a jeho komerčné uvedenie na trh sa očakáva v roku 2010.

Ako hybrid by sa mal na trh dostať model s benzínovým motorom s objemom 1,6 litra a automatickou prevodovkou. Elektromotor s výkonom 15 kilowattov pomáha automobilu pri akcelerácii, naopak, pri brzdení využíva energiu motora na dobíjanie batérie (rekuperácia). Celkový výkon je 103 kW (140 k), maximálny krútiaci moment 227 Nm. Hybridná Kia zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 11,8 sekundy a jej maximálna rýchlosť je 185 km/h. Na jazdných vlastnostiach poznať, že spomínaných 15 kW pri zrýchľovaní citeľne zvyšuje dynamiku jazdy. Automobil je o čosi „živší“, ako by sa dalo od takejto motorovej výbavy očakávať. Dobrou správou je okrem znižovania emisií aj nižšia spotreba, ktorá by podľa výrobcu mala byť niekde na úrovni 4,8 l/100 km.

Okrem pomocného elektromotoru je Kia ceéd Hybrid vybavená systémom štart–stop, ktorý vypne motor, ak ide auto pomalšie ako 15 km/h, alebo stojí. Stlačením plynového pedálu sa opäť motor naštartuje. Systém štart–stop v mestskej premávke, pri častých státiach na križovatkách či v zápchach dokáže ušetriť až 10 % pohonných hmôt. Ďalšími vylepšeniami smerom k nižšej spotrebe a menším emisiám je aj zníženie hmotnosti automobilu a použitie špeciálnych pneumatík s nižším valivým odporom.

Cena by podľa predstaviteľov automobilky mala začínať na úrovni 20 000 €, čo je o niečo viac ako 600 000 Sk.

debata chyba
Články podľa značiek