Koncept Kazamai ukazuje budúcnosť Mazdy

Na autosalóne v Moskve predstavila Mazda koncepčné vozidlo Kazamai, ktoré naznačuje blízku budúcnosť Mazdy v segmente SUV. Mazda reaguje na silnejúci dopyt ruských zákazníkov po vozidlách segmentu SUV, preto tento crossover predstavila práve na autosalóne v Moskve.

27.08.2008 10:15
Mazda Kazamai Foto:
Mazda Kazamai ukazuje smer, ktorým sa bude uberať dizajn tejto japonskej automobilky.
debata

Dizajn konceptu Kazamai je ďalším pokračovaním dizajnového smeru Mazdy označovaného Nagare a predstavuje pôsobenie prírodných živlov. Trojrozmerné krivky celého auta tak našli svoju inšpiráciu v prírode. Vonkajšie rozmery 4520 × 1930 × 1500 mm prezrádzajú, že Kazamai je rozmerovo blízky kompaktnej Mazde 3. Krátke previsy a mohutné 22-palcové disky kolies obuté do pneumatík Bridgestone 265/45 R22 však vyvolávajú pocit väčšieho auta. Bohaté použitie hliníka a jeho zliatin zabezpečili približne o 100 kg nižšiu hmotnosť ako majú porovnateľné autá.

Interiér je prispôsobený štyrom dospelým cestujúcim, pričom zahľadňuje ich potreby pri aktívnom trávení voľného času. Konštruktéri sa zmerali predovšetkým na bezproblémový výhľad z kabíny.

Pohon konceptu zabezpečuje nová generácia benzínového motora 2.0 DISI z priamym vstrekovaním paliva. Agregát konštrukčne vychádza z motora modelu CX-7. Vďaka použitiu inovačných technológií spotrebuje približne o 30 percent menej paliva ako porovnateľný konvenčný motor. Spolupracuje so šesťstupňovou automatickou prevodovkou a svoj výkon prenáša na všetky štyri kolesá. O dobré jazdné vlastnosti sa stará predná náprava so vzperami McPherson a zadná viacprvková náprava.

V Rusku svoju premiéru absolvuje aj Mazda CX-9. Veľké SUV má nadviazať na úspechy menšieho modelu CX-7, z ktorého sa za necelý rok na ruskom trhu predalo viac ako 7900 kusov.

debata chyba
Články podľa značiek