Kia postavila prepĺňaný trojvalec 1.0 TCI

Zdá sa, že na trhu s malými prepĺňanými motormi bude čoskoro tesno. Prepĺňaný benzínový trojvalec Kie dáva z objemu 1,0 l výkon 81 kW/110 k a krútiaci moment 137 Nm.

07.02.2012 09:40
Kia Foto:
Prepĺňaný trojvalec 1.0 TCI je v porovnaní s atmosférickou verziou 1.0 MPI ťažší len o necelých 9 kg.
debata (1)

Automobilka Kia zatiaľ nešpecifikovala, pre ktoré modely chce nový trojvalec v budúcnosti použiť. Jeho atmosférická verzia 1.0 MPI momentálne poháňa základnú verziu nového Picanta, s turbodúchadlom by sa však mohol malý motor uchádzať aj o pohon väčších modelov. Výkonom totiž prekonáva základné motorizácie Ria aj väčšieho cee'du. Nový trojvalec 1.0 TCI dosahuje max. výkon 81 kW/110 k pri 6000 ot./min. a max. krútiaci moment 137 Nm už pri 1650 ot./min.

Nový trojvalec 1.0 TCI sa pravdepodobne objaví... Foto: Kia
Kia Nový trojvalec 1.0 TCI sa pravdepodobne objaví aj pod kapotou chystanej športovej verzie malého Picanta.

Celohliníkový agregát s variabilným časovaním nasávacích aj výfukových ventilov používa z dôvodu vyšších dynamických tlakov vyvažovací hriadeľ (atmosférická verzia si poradí aj bez neho), napriek tomu má podľa konštruktérov veľmi malé vnútorné trenie a minimalizované zotrvačné hmoty. Určitou zaujímavosťou je použitie novej technológie na povrchovú úpravu piestov (technológiou PVD-Physical Vapour Deposition nanesená ochranná vrstva MoS2). Vďaka tomu môžu byť piesty tenšie a výrazne tak znižovať zotrvačnosť kľukového mechanizmu. Hmotnostnou optimalizáciou prešli aj samotné ojnice.

Inštaláciou komponentov súvisiacich s prechodom na prepĺňanie stúpla hmotnosť trojvalcového agregátu o 8,9 kg na celkových 80,3 kg. To je stále menej, ako má atmosférický štvorvalec 1.25 D-CVVT (82,4 kg) poháňajúci základnú Kiu Rio. Nie je však žiadnym tajomstvom, že v roku 2013 Kia pustí na trh aj jeho prepĺňanú verziu označenú 1.2 T-GDI.

1 debata chyba
Články podľa značiek