BMW 4 nahradí kupé radu 3

Číselný rad BMW sa už čoskoro rozrastie o nového číslo 4. A keďže párne čísla patrili v histórii mníchovskej modrej vrtule vždy športovým modelom, nie inak to bude tentoraz.

10.01.2013 07:20
BMW 4 Foto:
Dizajn BMW 4 čerpá v mnohom inšpiráciu z väčšieho kupé radu 6.
debata (1)

O rozšírenie ponuky však nejde. Kupé BMW radu 4 nahradí totiž dosluhujúce BMW 3 Coupé. S tým sa už do budúcna nepočíta. Napokon s podobnou víziou prišla bavorská automobilka už pred takmer desiatimi rokmi, no nakoniec od zámeru upustila. Dnes však BMW 4, ktoré sa predstaví v podobe konceptu na januárovom autosalóne v Detroite, dostalo zelenú.

Pochopiteľne, odvodili ho od najnovšej generácie radu 3, čo prezrádza identický rázvor 2810 mm. Technická spriaznenosť s BMW radu 3 však nezabránila podstatne autonómnejšiemu vzhľadu. Kým na dĺžku pribudlo 16 a na šírku až 44 mm, silueta strechy sa krčí k asfaltu o 16 mm nižšie. Dizajn v mnohom čerpá inšpiráciu z väčšieho kupé BMW 6, čo cítiť najmä na zadných splývavých partiách. Zato interiér je prevzatý prakticky bez zmien s výnimkou špeciálneho hnedého čalúnenia sedadiel a palubnej dosky. Ďalší dôkaz o tom, že BMW Concept 4 Series Coupé je prakticky prototypom sériovej verzie, ktorá sa už nebude príliš líšiť.

Na báze štvorky by malo neskôr vzniknúť 4-dverové kupé aj kabriolet. BMW by tak vyrovnalo skóre s ingolstadtskými modelmi Audi A5, A5 Cabrio a A5 Sportback. Na trhu by sa mala nová sériová štvorka objaviť na jeseň budúceho roka, po premiére na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

BMW 4
BMW 4
+2BMW 4
1 debata chyba
Články podľa značiek