Peugeot 2008 zaútočí na Opel Mokka

Na jarnom ženevskom autosalóne plánuje Peugeot predstaviť úplne nový prírastok svojho výrobného programu. A keďže v kurze sú crossovery, nemožno sa čudovať, že si chce odhryznúť práve z tohto koláča.

18.01.2013 08:08
Peugeot 2008 Foto:
Kompaktný crossover s dĺžkou 4,1 metra vychádza z malej dvestoosmičky. Je však až o 20 cm dlhší.
debata

Jeho novým hráčom, ktorý má zaútočiť na malé esúvéčka typu Nissan Juke, Opel Mokka, Škoda Yety či Chevrolet Trax, bude model 2008. Prvé stručné informácie zverejnil Peugeot hneď potom, ako na internete unikli jeho oficiálne fotografie. Nejde však o žiadne veľké prekvapenie. Veď zámer ponúknuť mestský crossover deklarovala francúzska automobilka už na jeseň v Paríži, kde predstavila jedovato žltú štúdiu Urban Crossover Concept. Od nej sa sériová verzia zas až tak nelíši.

Rozmermi stojí novinka pod väčším modelom 4008, čo je zrejmé už z toho, že je postavená na upravenej podvozkovej platforme Peugeotu 208. Ale zase až taký drobček to nebude. Na dĺžku má 4160 mm, čo znamená, že model je o rovných 20 centimetrov dlhší. Na masívnosti mu pridáva nielen vyššia stavba karosérie, ale aj podvozok zvýšený o 25 mm a až 17-palcové disky kolies.

V porovnaní s konceptom sa sériový model vzdal niektorých exhibičných prvkov, napríklad bočných okien zasahujúcich do strechy či matných chrómových dekorácií. To, že ide o Peugeot, je však jasné. Svedčí o tom typická maska chladiča, šelmovité reflektory aj zadné svetlá v tvare pazúrov.

Techniku si Peugeot 2008 požičia z dvestoosmičky. Pod prednou kapotou tak môžeme očakávať jeho silnejšie motorizácie. Od preplňovaného 3-valca 1.2 THP (81 kW) cez diesel 1.6 HDI (68, 85 kW) až po vrcholový benzínový 4-valec 1.6 THP (115 kW). Otázne je, či bude za príplatok možné dostať pohon oboch náprav, a ak áno, či pôjde o klasickú štvorkolku alebo hybrid s elektromotorom vzadu. Na rozlúštenie tejto hádanky si budeme musieť počkať do oficiálnej premiéry.

Peugeot 2008 bol vyvíjaný hneď od začiatku ako globálny model. Mieri teda nielen do Európy, ale aj do Číny a Južnej Ameriky. Vyrábať sa preto bude nielen v materskom závode vo francúzskom Mulhouse, no aj v čínskom Wuhane či brazílskom Porto Real.

Peugeot 2008
Peugeot 2008
+1Peugeot 2008
debata chyba
Články podľa značiek