Elektrická Toyota RAV4 dosiahne 160 km/h

Toyota predstavila elektrickú verziu svojho SUV RAV4. Elektromotor s výkonom 115 kW/156 k ju údajne rozbehne až na 160 km/h.

10.05.2012 08:03
Toyota Foto:
Aerodynamické úpravy elektrickej verzie sú evidentné. Toyota dokonca zmenila aj tvar vonkajších spätných zrkadiel.
debata

Elektrická verzia RAV4 dostala pod prednú kapotu elektromotor s výkonom 115 kW/156 k, ktorý však v tomto prípade roztáča len predné kolesá. Pre Toyotu ho dodala americká spoločnosť Tesla. Ten spolu s akumulátormi s kapacitou 41,8 kWh zvyšuje prevádzkovú hmotnosť Toyoty o nezanedbateľných 213 kg. Podľa japonskej automobilky to však vodič nijako negatívne nepocíti, vďaka umiestneniu akumulátorov v podlahe má dokonca elektrická verzia nižšie ťažisko ako RAV4 s benzínovým alebo naftovým motorom. Dojazd na jedno nabitie by mal byť 160 km.

Elektromotor s výkonom 115 kW dodala Tesla. Foto: Toyota
Toyota Elektromotor s výkonom 115 kW dodala Tesla.

V dvoch režimoch

Vodič si môže nastaviť jeden z dvoch jazdných režimov – Normal a Sport. Pri normálnom režime uprednostňujúcom predovšetkým dojazd je max. rýchlosť auta obmedzená na 137 km/h a akcelerácia 0–96 km/h (podľa amerických noriem) trvá 8,6 s. Presunutím voliča do režimu Sport max. rýchlosť stúpne na 160 km/h a zrýchlenie sa skráti na 7 s.

Lepšia aerodynamika

Elektrická verzia sa od konvenčnej líši aj opticky. Hlavným dôvodom sú úpravy aerodynamiky spočívajúce v optimalizovanom nárazníku, maske chladiča, zakrytovaní podvozku, či iných vonkajších spätných zrkadlách. Zmenili sa aj pneumatiky.

Pre elektrickú Toyotu by údajne nemala byť... Foto: Toyota
Toyota Pre elektrickú Toyotu by údajne nemala byť rýchlosť 160 km/h problémom.

Elektrická Toyota RAV4 sa bude vyrábať v USA. Zatiaľ je naplánovaných len 2600 kusov, ich cena totiž viac ako dvakrát prevyšuje cenu verzie poháňanej benzínovým motorom s objemom 2,5 l (americká verzia). S predajom elektrickej verzie v Európe Toyota zatiaľ nepočíta.

debata chyba
Články podľa značiek