Citroën predvedie C-Cactus

Francúzsky výrobca privezie do Frankfurtu koncept ekologického vozidla, vybaveného hybridným pohonom s motorom HDi.

05.09.2007 00:11
debata

Okatý francúzsky sukulent vychádza v ústrety prírode nielen systémom pohonu, ale prináša so sebou komplexnejšie riešenie v oblasti ekológie konštrukcie automobilu.

C-Cactus meria 4,2 metra, je široký 1,8 metra a váži 1306 kg. Cestujúcim ponúka nemalý batožinový priestor s objemom 500 až 1100 litrov. Vo svojich útrobách ukrýva 70 koňový turbodiesel HDi s filtrom pevných častíc, ktorému sekunduje 30 koňový elektromotor. Na sto kilometrov spotrebuje C-Cactus iba 3,4 litra paliva a na jednom kilometri cesty vyprodukuje v priemere 78 gramov CO2. Stojí na 21-palcový diskoch, ktoré obúvajú pneumatiky s rozmermi 205/45 R21. Maximálna rýchlosť auta je zo „zelených“ dôvodov obmedzená na 150 km/h.

Koncepcia auta je prísne podriadená ekologickým zámerom. Počet použitých súčiastok bol zredukovaný na minimum. Niektoré komponenty konštruktéri dokonca úplne vyškrtli. Tieto opatrenia sú viditeľné ako zvonka, tak zvnútra konceptu. Napríklad masku auta tvorí rovnaký diel, aký je použitý aj v zadnej časti C-Cactusu.

V interiéri nenájdete palubnú dosku – všetky ovládače sú zoskupené na stredovej konzole. Keďže je auto vybavené klimatizáciou, technici vypustili z výbavy auta aj mechanizmus na otváranie bočných okien. Celé vnútro Cactusu je postavené z čo možno najmenšieho počtu súčiastok, za účelom minimalizácie výrobných nákladov. Samozrejmosťou je bohaté využitie recyklovateľných materiálov.

Napriek striktne ekologickému charakteru auta si konštruktéri Citroënu dopriali aj jedno zaujímavé riešenie. Kľúč od C-Cactus je zároveň prenosným MP3 prehrávačom s dotykovou obrazovkou.

debata chyba
Články podľa značiek